Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фирми от Русе създадат нови или възобновят връзките си с Великобритания след Брекзит

Представители на повече от 15 фирми и бизнес организации от Русе и региона имаха възможност да се срещнат и да обменят идеи и опит с делегация от британското посолство и Британско-българската бизнес асоциация, съобщиха от крайдунавската община.

„Горд съм, че градът ни се отличава с много широка палитра от икономически активности от земеделие, през лека и тежка промишленост, до високотехнологични услуги на новото време“, отбеляза кметът Пенчо Милков.

„Великобритания е креативна, динамична и приятелски настроена към българския бизнес. Имаме огромното желание да работим с вас върху икономиката на бъдещето – по-чиста, по-зелена и цифровизирана. Насреща сме да предложим идеи и партньорства за вас“, подчерта посланик Роб Диксън. Той изтъкнал още, че към момента Великобритания е петият най-голям инвеститор в България и би желал да се издигне още по-нагоре в класацията.

Към края на миналата година размерът на британските инвестиции у нас възлиза на 2.48 млрд. евро. Непосредствено преди Брекзит през 2019 г., по данните на БНБ, потокът на преките чуждестранни инвестиции от Великобритания достигна своеобразен рекорд от 360.8 млн. евро и бяха около една трета (32%) от общия поток на вложенията за годината (1.14 млрд. евро).

Сред 100-те най-големи фирми с участие на чуждестранни инвеститори в България са дружествата: „Уилям Хюз България“ ООД – метални изделия, конструкции и профили (William Hughes), „Шел България“ ЕАД – търговия на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (Shell), „Домейн Бойар“ АД – производство на вина от грозде (Boyar International), „Импириъл Табако България“ ЕООД – търговия на едро с тютюневи изделия (Imperial Tobacco Group Plc) са с участие на инвеститори от Великобритания (по данни на БАИ).

Добрият макроикономически и инвестиционен климат, включително стимулите, предоставени от Закона за насърчаване на инвестициите и други данъчни закони, са добра възможност за привличане на британски инвестиции в българската икономика.

Русенският бизнес е бил представен от компании от спедиторския, модния и транспортния бранш, производители на промишлени стоки, както и занимаващи се с разработването на приложения. Част от фирмите са споделили желанието си да създадат нови или да възобновят връзките си с Великобритания след Брекзит и световната здравна криза. Други пък са заявили, че с удоволствие биха се възползвали от английското ноу-хау и от висококвалифицирани кадри за развитието на дейността си.

Като добра основа за развитие на сътрудничеството между България и Великобритания е и факта, че 1309 бизнесмени от Острова са били у нас със служебна цел през август.

По данни, изнесени от посланик Род Диксън, над 300 000 българи живеят във Великобритания, а 15 00 британци са избрали за свой дом нашата страна.

Диксън е споделил още, че броят на българските студенти на Острова е 6000, а британските в България са 3500, което е основание за развитието на още по-тясно сътрудничество между университетите в двете страни.

 

 

Покана за включване на Русе в надпреварата Cities Race to zero

Постигане на въглеродна неутралност, създаване на българо-британска студентска програма и привличане на британски инвестиции са били сред темите на разговора между ръководството на Община Русе и британския посланик Роб Диксън.

Дипломатът е отправил покана за включване на Русе в надпреварата Cities Race to zero, чиято цел е градове от целия свят да извървят пътя и до 2040 г. да постигнат нулеви въглеродни емисии в различни сфери от обществения живот.

Кметът на Русе е споделил стъпките, направени в тази посока до момента – продължаващата електрификация на обществения автопарк, изграждането на енергийноефективни сгради и осветление, плановете за разширяване на веломрежата и работата по проекта за създаване на транспортни средства, задвижвани от въглерод.

Посланикът на Обединеното кралство е разказал и за идеята на посолството за създаване на българо-британски образователни програми за студенти, в края на които обучаващите се получават дипломи, признати в двете държави. По думите му поводът е, че образованието на Острова става все по-труднодостъпно за българите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във