Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фирми от Иберийския полуостров са вложили почти милиард евро у нас

Един от най-големите испански инвеститори е "Рока България" със завода си за санитарна керамика

Нов посланик ще представлява Кралство Испания в София. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна извънредния и пълномощен посланик на иберийската страна в България Алехандро Поланко Мата.

Въпреки добрите връзки между двете държави на политическо ниво, бизнес отношенията може да бъдат надградени, отбелязаха двамата след разговора си. Като ключова стъпка в тази посока те подчертават изграждането на повече контакти между компаниите от двете страни. Изтъкнати са били и възможностите за обмен на опит относно развитието на туризма, както и по регионални въпроси.

През последните години двустранните търговско-икономическите отношения бележат положително развитие. А от 2011 г., когато стокообменът между България и Испания прескочи границата от един милиард евро, търговско-икономическите отношения се развива много активно, макар и все с отрицателно салдо за нашата страна.

Многото испански фирми у нас са в основата на този подем. А в резултат на техните проекти - самостоятелно или в сътрудничество с български компании, през последните две години търговията между двете страни надскочи и два милиарда евро.   

През 2018 г. стокообменът между България и Испания е в размер на 2.196 млрд. евро, но отбелязва спад от 7.6% на годишна база. Износът за Испания също е намалял (с 10.9%) и е на стойност 698.5 млн. евро, като заема дял от 2.5% от общия експорт на България. Вносът също е намалял - с 6%, и е за 1.498 млрд. евро, с дял от 4.7% в общия импорт. Салдото е отрицателно за България (-799.7 млн. евро).

Водещи стоки в износа за Испания са пшеница и смес от пшеница и ръж (с дял от 32.78% в експорта), царевица, жици и кабели, слънчогледови семена, маркучи, дамска и мъжка конфекция, трикотаж, печатни платки, електрически акумулатори, слънчогледово масло, автоматични машини за обработка на информация, кюспета, алуминиево фолио, приемателни тв апарати, медни профили, необработено олово и други.

Водещите стоки във вноса от Испания са медни руди (които имат дял от 60.91% в импорта), свинско месо, медикаменти, пътнически автомобили, пигменти, керамични плочки, цистерни от чугун, желязо или стомана, медни отпадъци, машини за сортиране, диоди, инсектициди, дамска конфекция, трактори, меса от ЕРД, ориз, железни профили, необработен цинк.

По данни на БНБ за периода 1996-2018 г. привлечените инвестиции от Испания са в размер на 917.5 млн. евро. Само през миналата година те са на стойност 13.5 млн. евро.

Между водещите испански фирми, инвестирали в България, са: "Риофиса България" (недвижими имоти), "Ибердрола Инмобилиария Риъл Естейт Инвестмънтс" ЕООД (недвижими имоти), "Херчеса България" ООД (недвижими имоти), "Еолика България" (ВЕИ), "Улбреа България" ЕООД (строителство), "Керос България" АД (производство и търговия с керамични изделия), "Рока България" (производство на санитарна керамика), "Берг Монтана Фитинг" - производител на металургични изделия и други. Проектите на някои от тях получиха и сертификат за инвестиция клас „А“.

Активните икономически отношения оказват положително влияние и върху туристическите пътувания. През миналата година България е посетена от 89 834 испански туристи, което представлява ръст от 12.3% в сравнение с 2017-а. Интересът на българите е много по-голям към страната от Иберийския полуостров – много нашенци работят или учат там, а Испания привлича и с възможностите за пътуване и почивка почти през цялата година. През 2018-а тя е посетена от 181 412 български граждани, като техният брой е нараснал с 6.1% на годишна база. Испания е втора в света след Италия по брой на обектите в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО - общо 40.

Сътрудничеството на България с Кралство Испания в областта на туризма е от особено значение поради факта, че туризмът е един от най-важните отрасли в испанската икономика и има огромен дял във формирането на БВП на страната. Ежегодно български фирми участват в туристическото изложение ФИТУР в Мадрид.

Съществуват добри перспективи за осъществяване на съвместни туристически проекти между българските и испанските съвети по туризъм, както и за използване натрупания опит на испанската страна за развитието на вътрешния, селския и градския туризъм.

Кралство Испания (Reino de España, или Испания (España)) е разположена в Югозападна Европа, на Иберийския полуостров  (Пиренейския полуостров), където са и Португалия, Гибралтар и Андора. На североизток, по хребета на планините Пиренеи, е границата с Франция и малкото княжество Андора. Само на 14 километра южно от Испанияу от другата страна на Средиземно море, е брегът на Мароко. Към Испания се числят още Балеарските острови в Средиземно море, Канарските острови в Атлантическия океан, градовете Сеута и Мелиля в Северна Африка, както и много необитавани острови от средиземноморската страна на Гибралтарския проток, например Чафаринските острови, „скалите“ на Велес и Алхусемас, както и малкият остров Алборан.

С площ от 504 645 кв. км, Испания е четвъртата по големина държава в Европа след Русия, Украйна и Франция и втора в Европейския съюз. Конституцията на Испания определя испанския език (кастилски) за официален език, който всички граждани трябва да знаят и използват.

С откриването на Америка и последвалата колонизация, страната се превръща в първата глобална империя и най-мощната държава в света. Културното и историческо наследството е видимо и днес, като испанският е вторият най-разпространен език в света и е официален в 21 държави.

Според конституцията от 1978 г. Испания е социална и демократична правова държава под формата на парламентарна конституционна монархия. Съвременна Испания е високоразвита индустриално-аграрна страна. Тя става член на Европейския съюз през 1986 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във