Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Фирми осъдиха държавата за погубени европари

Бившата шефка на програма "Конкурентоспособност" Ели Милушева отдавна я няма на тази длъжност, но сътвореното от нея още тежи.

Най-големият скандал с европарите за бизнеса гръмна през 2014-а, но ехото от него все още не е заглъхнало. Дори може да се усили. Защото в началото на май Върховният административен съд окончателно постанови, че чиновниците неправомерно са пропилели шанса на 142 фирми да се модернизират с близо 100 млн. лв. от старата оперативна програмата "Конкурентоспособност". Проблемът е, че въпреки това решение на магистратите парите няма как да се върнат и предприемачите ще останат с пръст в уста. 

Какво всъщност се случи? При управлението на кабинета "Орешарски" по процедурата за "Технологична модернизация в малки и средни предприятия" на програмата "Конкурентоспособност", с бюджет 97.5 млн. лв., бяха получени повече от 1200 предложения на обща стойност над 730 млн. лева. На 23 май 2014-а бе обявено и решението на управляващия орган финансиране да получат 142 проекта. По правило договорите трябваше да се сключат в едномесечен срок, но точно на 23 юни тогавашната директорка на оперативната програма - Ели Милушева, изненадващо обяви, че прекратява процедурата. Като причина бяха посочени постъпилите безпрецедентен брой жалби и сигнали за нередности в процеса на оценка на предложенията, някои граничещи с престъпление. Нарушен бил принципът на равнопоставеност, като в хода на самия конкурс се променяли критерии. Имало и съмнения за нерегламентирани отношения между договарящия орган, консултантите и фирмите, като комисионите варирали между 7 и 10% от стойността на спечелен проект. Виновни за всичко това обаче не бяха посочени. 

Когато след скандала Милушева заяви, че "засилената конкуренция е изкривила процеса", малцина осъзнаха какво точно признание прави висшата чиновничка. Но от днешна гледна точка е повече от очевидна абсолютната безотговорност на ръководената от нея администрация при усвояването или по-точно при загубата на европейските средства. Защото излиза, че по времето на Милушева в схемите за подпомагане на бизнеса са успявали само тези, които имат топли връзки с правилните хора. Въпросните ключови фигури прибират комисиона от всеки "благословен" проект. И ако някой даде повече, отива по-напред в класирането дори да не отговаря на изискванията. Само че когато кандидатите за платен успех станат прекалено много, нещата се объркват.

Веднага след като останаха без финансиране, повечето от одобрените компании решиха да съдят икономическото министерство и управляващия орган на програмата. Колективното им дело първо мина през Административния съд в София. След това попадна във Върховния административен съд, но той неочаквано обяви, че не е компетентен да се произнесе по спора. Казусът бе върнат за ново разглеждане в първоинстанционния съд, като в средата на миналата година се стига до определение, с което бе отменено решението на Милушева за прекратяване на процедурата за модернизация на фирмите. При създалата се крайно неловка ситуация за икономическото ведомство тогавашният ресорен министър Божидар Лукарски нямаше друг полезен ход освен да подаде касационна жалба пред ВАС. Именно след нейното разглеждане сега върховните магистрати потвърждават решението на градските си колеги и осъждат Министерството на икономиката да плати разноските на компаниите. 

За споменатите близо 100 млн. лв. обаче нищо не се казва. А и какво да се каже? Решението за прекратяване на процедурата по европрограмата може да е отменено от съда, но парите вече ги няма. Сроковете по "Конкурентоспособност" отдавна изтекоха и средствата са отписани. Единствената възможност остава националният бюджет, който да плати с нашите пари за вината и некомпетентността на определени държавни служители. Но и това едва ли ще се случи, освен ако ощетените фирми с одобрени проекти не си потърсят правата в Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Необходимо е все пак да отбележим, че в специално изготвена за нашия вестник справка в средата на миналата година ръководство на програмата "Конкурентоспособност", в лицето на Ивелина Пенева, обясни, че много от кандидатите, които са били "прецакани" с договорите си в предишния програмен период, сега са се възползвали в голяма степен от новите схеми за финансиране. "За да се неутрализира ефектът от прекратяването на процедурата, през новия програмен период оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020-а стартира именно със сходна по приоритети процедура, която е една от най-масовите и очакваните от страна на българския бизнес - за подобряване на производствените процеси и внедряване на нови технологии в малките и средните предприятия", изтъкнаха тогава хората на Пенева.

От предоставените данни всъщност се разбра, че точно 63 дружества от ощетените 142 са сключили договори по линия на "Подобряване на производствения капацитет в МСП". А други 21 са били поканени за подписване на споразумения във връзка с наддоговарянето по тази процедура. Или казано иначе, около 60% от "неуспелите" при Милушева са получили финансиране на идеите си за развитие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във