Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фирми искат да се отвори и ГКПП „Илинден-Ексохи“

Сега камионите са принудени да преминават през „Кулата - Промахон“, което удължава разстоянието за пътуване, а отделно е и чакането на границата.

Търговски и превозвачески фирми от България и от Гърция излизат на протест от двете страни на граничния пункт „Илинден - Ексохи“ с настояване той да бъде отворен за товарни автомобили, съобщава БНР.

Сега камионите са принудени да преминават през „Кулата - Промахон“, което удължава разстоянието за пътуване, а отделно е и чакането на границата.

Според фирмите така се нарушава принципът за свободно придвижване на стоки.

Припомняме, че през  ГКПП „Илинден“- „Ексохи“ и ГКПП "Ивайловград"- "Кипринос" гръцките гранични власти не пропускат в двете посоки никакви превозни средства. Забраната за ГКПП „Илинден“- „Ексохи“ ще важи до 31 август. Гръцките власти затвориха пункта за всички превозни средства на 22 юли. Срокът за тежкотоварни автомобили беше до 3 август, след което беше удължаван два пъти - до 15 и до 31 август.

Трафикът на ГКПП "Кулата" към Гърция е нормален, съобщиха от МВР.

Възстановено е пропускането на товарни автомобили през ГКПП "Капитан Петко войвода" – "Орменион" в двете посоки. На ГКПП „Маказа“ - „Нимфея“ се пропускат лекотоварни автомобили до 3.5 тона. 
На ГКПП "Маказа"- "Нимфея" и ГКПП "Капитан Петко войвода"- "Орменион" гръцките гранични власти не пропускат пътуващи от 23:00 ч. до 07:00 ч. в двете посоки, независимо от тяхната националност. 
Влизането на туристи в Гърция е възможно само през ГКПП "Кулата" – "Промахон" с отрицателен резултат на РCR тест за коронавирус, направен през последните 72 часа преди пристигането. Документът трябва да е на английски език, да съдържа име и фамилия, номер на паспорт или лична карта. Туристите могат да влизат в България на граничните пунктове „Кулата“ и  „Маказа“. 
До 31.08.2020 г. всички пътуващи към Гърция, независимо от тяхното гражданство, трябва да притежават QR код чрез попълване на електронни формуляри за локализиране PLF (Passenger Locator Form) на електронен адрес: https://travel.gov.gr. Данните за контакт в Гърция се попълват най-късно предния ден преди пристигането им в страната.
Трафикът на ГКПП Дунав мост Русе към Румъния е интензивен на изход за товарни автомобили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във