Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фирмата за модернизация на жп линията София-Елин Пелин беше извадена от играта

Не се получава много с модернизацията на жп транспорта у нас. Или избраните изпълнители не се справят или времето все им е малко.

Сега от Национална компания „Железопътна инфраструктура“ съобщиха, че е прекратила договора с изпълнителя на проекта за модернизация на жп линията от София до Елин Пелин - ДЗЗД „КЕЛЕТ АБ“.

Договорът с българо-унгарския консорциум на стойност 120 млн. лв. без ДДС включваше проектиране, строителство и доставка на материали за 23-километровия железопътен участък. Първоначалните срокове за завършване на обекта са били до края на 2020 година. От датата на стартиране на договора фирмата изпълнител е извършвала основно доставки на материали, а реалният физически напредък за строителните дейности е едва 43 процента.

Припомняме, че през ноември 2016 година тогавашният министър на транспорта Ивайло Московски обяви старта на изпълнението на първия железопътен проект, финансиран със средства от Механизма за свързана Европа - железопътния участък София - Елин Пелин. Срокът на договора беше четири години, от които една година за проектиране и три години за строителство на трасето. Очакванията на Ивайло Московски тогава бяха транспортния коридор от сръбска граница до пристанище Бургас да бъде изцяло завършен до 2022 година.

Сега от НКЖИ съобщиха, че в кратки срокове ще обявят нова процедура за строител на жп линията с прозрачни условия, които ще дадат възможност за участие на широк кръг български и чуждестранни фирми.

От Министерството на транспорта и съобщенията съобщиха, че заедно с Национална компания „Железопътна инфраструктура“ са извършили проверки по всички договори за рехабилитация на железопътни линии в страната. Резултатите от тях са крайно незадоволителни, като показват много ниски нива на физическо изпълнение за по-голямата част от договорите, подписани от 2019 г. до края на 2021-а.

По разпореждане на министър Николай Събев, Национална компания „Железопътна инфраструктура“ ще засили контрола на строителните дейности и качеството на изпълнение на обектите, коментираха от министерството. Държавната компания няма да одобрява постъпили искания за актуализация на стойностите на вече сключени договори за строителство, в резултат от проведени обществени поръчки. В случай, че фирма изпълнител декларира невъзможност да изпълнява договорните си отношения, ще се разглежда и варианта за прекратяването му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във