Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фирмата "Пътпроект - 2000" е тайнственият строител на "Струма"

Фирмата "Пътпроект - 2000" осъществява дейности по автомагистрала "Струма" в района на Кресненското дефиле. Управителят на компанията инж. Любен Симеонов заяви пред bTV, че е реализиран идеен проект за трасето, прокарвани са временни пътища и са правили сондажи през миналата година и през 2017 г. Идейният проект бил възложен от Агенция "Пътна инфраструктура" и на практика предхожда изготвянето на техническия проект и строителството.

"Заедно с изготвянето на идейния проект, който започна през 2016 г., ние трябваше да направим подробно инженeрно геоложко проучване на трасето и масива, през който минава набелязаното развитие на автомагистралата. Миналото лято сме направили около 20 сондажа с дължина около 400 метра, а през 2016 г. сме изработили 1700 метра линейни сондажи. Не сме прекарвали пътища, ние възстановихме стари пътища, силно ерозирали в следствие на атмосферните услови За да достигнем до набелязано място да сондираме, сме направили допълнително площадки и пътища. Не може да са 7000 метра, не зная колко са, трябва да се обърна към инженер-геолога", каза инж. Симеонов.

По думите му може да има направени нови пътища, но не са всички нови. "Има отклонения, за да стигнем до мястото, което сме набелязали за инженерно-геоложко проучване", уточни той.

 Симеонов призна, че никой не е искал да се правят допълнителни сондажи. По думите му през април 2018 г. от АПИ са му възложили да актуализираме парцеларния план. Когато е възложена актуализацията, проектантите са решили "да довършат работата си", за да не допуснат грешка и да не подведат и правителството, и бъдещи контрактори, стана ясно от думите на управителя на фирмата, изготвила идейния проект.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във