Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ФИРМА ЗА ИМОТИ КУПИ ТЕЦ РУСЕ - ЗАПАД

Русенската фирма Геррад спечели през седмицата обявения от Агенцията за приватизация търг за ТЕЦ Русе - Запад. Централата бе продадена като обособена част от Топлофикация - Русе, за която пък предстои да бъде проведен конкурс.
Очаквано интересът към наддаването не бе много сериозен. Документи подадоха само две компании, и то български. Конкурентът на Геррад бе Поддържане и чистота на морските води - Варна, чийто мажоритарен собственик е Приста Ойл, а в управителния съвет влизат братята Атанас и Пламен Бобокови.
Търгът започна при начална цена 3.3 млн. лв. и стъпка за наддаване 300 хил. лева. И двамата кандидати потвърдиха, че приемат първоначално обявената сума, като Геррад първи вдигна мизата до 3.6 млн. лева. С това наддаването приключи, тъй като от Поддържане и чистота на морските води прекратиха участието си.
Искам да ви уверя, че няма да режа ТЕЦ-а за скрап и той ще заработи. Имам намерение да инвестирам поне 1-2 млн. лв. за модернизация на съоръженията, заяви непосредствено след конкурса изпълнителният директор на Геррад Илия Радков. Самата централа е пусната в експлоатация през 1972 година. През 1989-а тя е напълно модернизирана и започва да използва за гориво не въглища, а природен газ. Общата й топлинна мощност е 41 мегавата и сега произвежда предимно топлинна енергия.
Все пак най-ценната придобивка за Геррад не е централата, а привлекателните имоти, с които тя разполага. Както БАНКЕРЪ вече писа, става въпрос най-вече за терен от 41 хил. кв. метра в Западната промишлена зона на Русе. В района са разположени корабостроителен завод, винзавод, пункт за изкупуване на черни и цветни метали, складова база за гориво - смазочни материали, цех за производство на метални конструкции и др. Инфраструктурата в този район е напълно изградена, има автомобилен и железопътен транспорт, електрификация, водоснабдяване... Макар и с известно нежелание новият собственик на ТЕЦ Русе - Запад призна, че е напълно възможно там да бъде изграден и нов корабен терминал или промишлени халета, които да бъдат дадени под наем. Което впрочем не е далеч от предмета на дейност на Геррад. Проверка в информационната система Дакси показва, че тя се занимава с покупка и продажба на собствени недвижими имоти. Според регистрите, освен на Геррад, Илия Радков е собственик и на Илия Радков -РИД и държи 40 на сто от акциите на Финхарт България. Освен това Радков е управител и на Балканкар - Плевен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във