Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ФИРМА НА ГЕОРГИ ВЕЛЧЕВ ИЗЛИЗА НА ЛОНДОНСКАТА БОРСА

Фирмата Сигма Кепитъл Инвестмънтс (Sigma Capital Investments) ще се търгува на Лондонската фондова борса. В нея съдружник и директор е Георги Велчев, брат на заместник-председателя на НДСВ и бивш министър на финансите в правителството на Симеон Сакскобургготски - Милен Велчев. Компанията ще предлага на инвеститорите глобални депозитарни разписки, които ще се продават на институционални инвеститори извън границите на САЩ. Очаква се операцията да приключи през второто тримесечие на тази година. Според одиторската компания Colliers International пазарната оценка на Сигма в края на 2005 г. е 192.3 млн. евро. Дружеството управлява в момента четири хотела с 1993 стаи по българското Черноморие. Освен това то е собственик и на 90 000 кв. м земя, на която ще бъде изграден хотел с 200 стаи, както и самостоятелни апартаменти. Компанията строи и още два петзвездни хотела с 875 стаи, които трябва да бъдат завършени до края на годината. Хотелите на компанията се управляват от Kempinski, Iberostar и IFA. Стратегията на компанията предвижда с част от приходите да бъдат закупувани други обекти и имоти по Черноморието.
Дейността на Георги Велчев в България не мина без скандали. На 16 септември миналата година Алексей Василиев - пълномощник на фирмата Сигма Кепитъл Партнерс, бе хванат с 400 хил. недекларирани евро на варненското летище. Руснакът пристигна в страната ни с полет от Амстердам. Бе съобщено, че за двата месеца преди задържането му той е пътувал по маршрута Москва - Амстердам - Варна 15 пъти. Василиев беше осъден на две години условно с пет годишен изпитателен срок. Намерената у него валута бе конфискувана в полза на държавата.
През април тази година пък министърът на образованието Даниел Вълчев разпореди проверка на сделка на неговия предшественик Владимир Атанасов с фирма на Георги Велчев. През август 2002 г. фирма Краун хотелс, в която Велчев държи 52%, купува 1100 кв.м терен на Златни пясъци. Тук се намират бившите хотели Ехо и Мургаш, а сградите са публична държавна собственост и се стопанисват от варненския Колеж по туризъм, част от варненския икономически университет. Сега там се издигат хотелите Хелиос на Георги Велчев. Теренът е бил продаден при условие, че до 2003 г. фирмата Краун хотелс ще построи сграда за колежа. Междувременно министър Владимир Атанасов подписва договор с фирма Хелиос хотелс, с който задължението на частниците да строят сграда на колежа се отменя, но им се разрешава да разрушат почивните станции и на тяхно място да издигнат хотели. Хелиос хотелс е регистрирана на същия адрес като Краун хотел, но е 100% собственост на офшорна фирма.

Facebook logo
Бъдете с нас и във