Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Финландските компании с интерес към Плана ни за възстановяване

Финландските компании проявяват силен интерес към Плана за възстановяване на Европа и след одобряването му се очаква да се насочат в двустранен порядък към ключови области от взаимен интерес. Това стана ясно след срещата на председателя на БТПП Цветан Симеонов с дипломати от Финландия - Жан Сико, търговски съветник към Посолството на Финландия в Сърбия, акредитиран за България, и Кирси Пуронпя, заместник-ръководител на Мисията в София.

Председателят на работодателската организация е информирал гостите, че системата от търговско-промишлени палати в България и Финландия имат много общи характеристики. Освен това те работят много тясно съвместно в Асоциацията на европейските търговски палати.

За Жан Сико мисията му е да подпомага контактите между финландски компании и чуждестранни партньори от региона на Югоизточна Европа, включително България. Той е отбелязал, че има специална насоченост към областите

дигитализация, нови технологии, кръгова икономика, устойчивост.

Симеонов е потвърдил готовността на БТПП да съдейства за осъществяване на по-тясно взаимодействие между фирмите от двете страни. Планирано е било и съвместно събитие през пролетта на 2022 г. с информационен характер.
Финландия е високо индустриализирана страна със смесена икономика, с БВП на глава от  населението равен на тези на другите развити западни икономики като Франция, Германия, Швеция и Обединеното кралство. Най-големият сектор на икономиката са услугите с дял от 69% от БВП. Важни индустрии са електрониката, машиностроенето, производство на транспортни средства и други продукти от метал, горска промишленост, както и химическа промишленост.

Няма данни за български инвестиции във Финландия.

Страната ни обаче е интересна за фирми от тази страна. По-значителни финландски инвестиции в България са на: Hesburger – ресторанти за бързо хранене, „Амер Спортс България“ ЕООД – производство на ски и ски екипировка, TNT Suomi OY - куриерски/логистични услуги, И.Н.А. Трейдинг  - търговия на едро с машини за текстил, облекло, кожи и  кожени изделия и части за тях, „Нокиа – България“ – телекомуникации. 

Стокообменът между двете страни не е много активен,

но през пандемичната 2020 година достигна рекордна стойност от 144.9 млн. евро. Двигател за това може да се каже, че е българският износ, който включва жици, кабели (включително коаксиалните кабели) и други изолирани  електрически  проводници, двигатели, семена от слънчоглед и други, съобщават от Министерството на икономиката.

По данни на Българска агенция за инвестиции по-значителните инвестиции са в производството на контейнери, строителството, търговията, текстилната промишленост, недвижимите имоти. Няма сключени сделки с финландски инвеститори за приватизация на български предприятия.

Перспективни стоки и услуги за търговия

са храни, продукти на химическата промишленост, транспортно оборудване, машини, продукти на електрониката, текстилни прежди и тъкани, зърнени култури.

Приоритетни сектори с потенциал за привличане на финландски инвестиции са информационните и телекомуникационните технологии, машиностроене, електротехника, аутсорсинг, дървопреработването и целулозно-хартиената промишленост, химията и био-технологиите.

През 2009 г. в София се учреди Българо-Скандинавска търговска камара, която обединява фирми от скандинавските страни, включително Финландия, които работят в България.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във