Банкеръ Daily

Ивайло Московски:

Финансовото състояние на БДЖ не позволява да се ползват европари

Финансовото състояние на БДЖ не позволява да се ползват средства от оперативна програма „Транспорт“, обясни пред БНТ транспортният министър Ивайло Московски. Той призна, че съществува възможност финансовите показатели на компанията да се подобрят, ако „Пътнически превози" излезе от холдингово дружество, където се намира и НКЖИ.

Според Московски трябва да се рестартира и приватизационната процедура на "Товарни превози", тъй като засега към дружеството нямало инвеститорски интерес. За една година задълженията на компанията от 3 млн. са нараснали на 14.5 млн. лева.

Министърът обяви, че планира лично да проведе разговор с кредиторите на "Холдинг БДЖ" и да поиска ново разсрочване при изплащането на заема, поне за 2 години. Той съобщи и че в деня, в който е встъпил в длъжност, кредиторите на холдинга са блокирали 5 млн. евро, които са по негова сметка в банка. Тази практика се наложи на няколко пъти в миналото и винаги причината беше една и съща - неизплащане на дълга. "Рано или късно тези дългове трябва да се платят", подчерта Московски.

"Най-важно е през следващите месеци и години е да бъде обновен подвижният състав на железниците", призна министърът. Според него има две възможности - чрез държавна помощ или чрез заем от Българската банка за развитие.

Московски обаче призна, че все още е рано да се каже дали ще могат да се вземат пари от държавния бюджет за 2015-та, защото предстои неговото дискутиране.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във