Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Финансовият министър обобщи резултатите от правителствената визита в Белия дом

Енергийната сигурност, отбранителните способности, отпадането на визите за българските граждани за САЩ, състоянието на региона на Балканите – това са били основните аспекти на разговорите, които българската делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов, е дискутирала с американския президент Доналд Тръмп при визитата в Белия дом. Това обобщение направи министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от правителствената пресслужба.

Министърът коментира предложението на България за създаване на военноморски координационен център на НАТО във Варна, което САЩ са приветствали. Той посочи, че координационният логистичен център ще е за всички учения, които се провеждат под натовски флаг в акваторията на Черно море, като би следвало сградата да се сдобие с техника и оборудване, свързани с планирането и провеждането на ученията. "Общо взето натовски кораби, освен българските, навлизат в акваторията на Черно море по специален режим, най-често свързан с извършване на учения", информира Горанов.

По повод на това има ли по-засилен интерес към България заради натрупано напрежение между САЩ и Турция, министър Горанов посочи, че българската страна е надежден и предвидим партньор на Балканите в последните няколко години. По неговите думи последователната политика и взаимодействието със САЩ в областта на отбранителните способности и сигурността все повече превръщат България в стратегически партньор и център. "Това, което съм чувал като позиция на американската държава, е, че те не са възхитени от това, че натовска Турция купува модерни, съвременни и изключително, ще ги наречем опасни ракетни установки", обясни министърът.

На въпросът "Ще купуваме ли турбина от „Дженерал електрикс” за АЕЦ "Белене?", Владислав Горанов отговори, че България има желание, "в случай, че се прояви интерес от страна на партньори от различни държави". "Руската технология вече е тук, тя е даденост, да се изгради една българска или смесена между България и другите държави, които са заявили интерес в тази посока, като примерно, Македония или Черна гора. (...) Проектът трябва да бъде икономически рентабилен и в никакъв случай, разбира се, това е моята позиция, която винаги съм застъпвал, да не бъде поставен българският данъкоплатец като заложник на един подобен проект, т.е. без държавни гаранции", посочи той.

В обобщение, финансовият министър заключи, че е приятно изненадан и впечатлен от отношението на американския президент към Борисов. "Ние бяхме леко впечатлени за закъснението в началото на срещата, оказа се, че имало извънредни решения, които е трябвало да взима Тръмп. След това обаче тези 5 мин., които очаквахме бързо да приключат, защото първоначално срещата на четири очи беше предвидена да бъде протоколна само за няколко минути, прераснаха в близо двучасови разговори по всички възможни теми с изключително цветен диалог между премиера, президента, вицепрезидента и държавния секретар".

За анонсирания синдикален протест за изплащане на болничните листове министър Горанов коментира, че този дебат е тръгнал по погрешен начин, но е необходим. „Проблемът с почти удвоените дни за временна неработоспособност през последните няколко години не би могъл да се реши само със сегашните конвенционални методи за контрол, които НОИ прилага. Предложеният текст от народните представители, между двете гласувания на бюджета на ДОО в парламента, възлага задача на правителството, с помощта на НЗОК и НОИ, да предложи мерки в тази посока и да се проведе дебат. Хубавото е, че тема, която има нужда от дебат, вече е на масата, защото тя не е от вчера, но въвлечените в процеса институции не са могли да направят нещо ново. Вероятно и големият брой хоспитализации в болниците през последните години води до увеличените на болнични листове – т.е. един порок или злоупотреби в системата на здравеопазването веднага се пренася и в другите осигурителни системи“, каза финансовият министър.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във