Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Финансовият министър иска мярката 60/40 да приключи на 30 юни

Моята препоръка е мярката 60/40 за подпомагане на бизнеса да приключи на 30 юни и повече да не се активира, освен ако няма друга ковид вълна. Това каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на петъчния парламентарен контрол. Той отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Николина Ангелкова за финансови мерки за подпомагане на физическите и юридическите лица, заети в сектор "Туризъм".

Няма предпоставка да се активира тази мярка, тя продължава да работи три месеца след края на епидемиологичната обстановка и пандемията. Както знаем, сега заболеваемостта е доста по-ниска, няма драматични ограничителни мерки към туризма. Най-вероятно през април-май-юни няма да има почти никакви ограничителни мерки, ако се запази тази епидемиологична обстановка. Мярката 60/40 си е свършила работата за високите цени на енергията не са само за туристически бизнес, а за всички бизнеси, заяви Василев.

До края на годината България може да договори проекти на обща стойност от 5 до 6 млрд. лева, посочи още вицепремиерът по време на изслушването му за промените в Плана за възстановяване и устойчивост. Той обясни, че, за да се избегне енергийната зависимост на страната от Русия и затваряне на въглищните ни централи, се наложило новото правителство основно да редактира плана, изготвен от предишните кабинети, в сектор „Енергетика“

"Ако бяхме приели този План за възстановяване и устойчивост, изготвен от предишни правителства в момента България щеше да се е ангажирала да изгражда парогазова централа в Маришкия басейн при липсата на газ и при върхови цени на газа в момента и в същото време да е поела ангажимент да затвори 1600 мегавата въглищни централи с национален статут и критично важни за системата. Не го приехме този план", изтъкна по-рано Василев. "Всяко едно предложение, което е било обсъждано и прието от Европейската комисия по Плана за възстановяване и устойчивост за затваряне на въглищни енергийни мощности и преминаване на газ, означава да поставим нашата енергийна система в зависимост от газ и цена на газа, енергоресурс, който България не контролира и при наличието на един основен доставчик в региона, който е във война с Украйна", добави той.

Василев бе изслушван по искане на ДПС. Пред парламентарната комисия по европейски въпроси министърът на финансите оцени последните промени в Плана като положителни за страната ни. На 15 март се очаква техническото одобрение на плана, с което може да започне възлагането на проекти по него още преди официалното му подписване.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във