Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Финансовата инспекция не откри нарушения в поръчката за "Хемус"

Агенцията за държавна финансова инспекция не е открила нарушения в договор за строителството на магистрала "Хемус". Контрактът е на стойност 2.729 млрд. лева. 

Това става ясно от отчета на АДФИ за първото тримесечие на 2021 г. 

Правителството възложи строителството "ин-хаус" на държавната фирма "Автомагистрали".

По искане на БСП миналият парламент възложи на Сметната палата да провери дейността на държавното дружество в периода 2016 - 2020 година. Одитният доклад трябва да бъде внесен в Народното събрание до 30 април.

"Демократична България" пък внесе сигнал до Европейската комисия, че поръчките се възлагат на тъмно, като се заобикаля Законът за обществените поръчки и се използва възможността за т.нар. "вътрешно възлагане", която европейското законодателство допуска само за ограничен кръг случаи. Впоследствие "Автомагистрали" прехвърля работите на частни фирми, заобикаляйки законовата забрана да наема подизпълнители.

Реално в цялата схема липсва прозрачност, липсва конкуренция, липсва отчетност и публичен контрол, смята Христо Иванов.

От края на 2018 г. досега "Автомагистрали" получи с пряко възлагане от държавата поръчки за над 4.5 млрд. лв. От тях над 2.7 млрд. лв. са за доизграждането на магистрала "Хемус", над 1 млрд. лева за строителството на участъци от пътя Видин - Ботевград и около 500 млн. лв. за укрепване на свлачища. Освен това получи поръчки за ремонти на виадукти, тунели и магистрални участъци. Единствените обществени поръчки, които е спечелило дружеството е за поддържане на участъци от магистралите "Струма", "Марица", "Тракия" и "Хемус".

Следизборни хвалби

АДФИ, която е подвластна на Министерството на финансите, твърди, че отчита съществено намаление на най-тежките финансови нарушения при разходване на публичните средства. "Отчита се намаление на установените вреди,  чиято стойност е в размер на 187 833 лв., от които са възстановени повече от половината. Установените нецелево разходвани средства са в размер на десет пъти по-малко спрямо същия отчетен период за предходната година. Сходна е и тенденцията по отношение на „индикаторите за измама“  и съставените актове за начет – в сравнение със същия отчетен период за предходната година. Затвърждава се тенденцията към подобряване на средата при разходването на публичните средства, каквато АДФИ отбеляза и през изминалата календарна година", се казва още в съобщението на агенцията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във