Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ФИНАНСИТЕ ОСИГУРИХА ПРИЕМСТВЕНОСТ

В Министерството на финансите бе осигурена приемственост между стария и новия кабинет, като Милен Велчев запази на заместникминистерския пост Кирил Ананиев. При предишния министър Ананиев отговаряше за държавните разходи. Велчев обаче реши да обедини това направление във ведомството си с ангажиментите по изготвянето и изпълнението на бюджета. Кирил Ананиев познава в детайли администрацията на министерството, тъй като двадесет и една години е негов служител. През последните четири от тях той бе и в ръководството на Нефтохим, но излезе от него през 1999 г., когато рафинерията бе продадена на Лукойл. Ананиев обаче продължава да е член на надзорния съвет на Банка ДСК и няма причина да не остане такъв, след като отново е назначен за заместник-министър.
Колега на Ананиев ще е Красимир Катев. Той ще отговаря за управлението на външния и вътрешен дълг - ресор, с който при Муравей Радев се занимаваше Пламен Орешарски. Вероятно Катев ще замени своя предшественик и като член на съвета на директорите на Банковата консолидационна компания.
Красимир Катев е роден на 11 октомври 1968 година. Завършил е Университета за икономически науки в Будапеща, а през 1994 г. получава бакалавърска степен по финанси и счетоводство в Нюйоркския държавен университет. От 1995 до 1997 г. е ръководител на направление Търговия с източните пазари в лондонската инвестиционна банка Париба Кепитъл Маркет. През 1997 г. се прехвърля на работа в инвестиционната банка Дайва Юръп Лимитед, а три години по-късно става вицепрезидент на групата за управление на активите в застрахователния гигант Ей Ай Джи Интернешънъл, Лондон. Освен това Катев е член на съвета на директорите на създадената през 2000 г. фирма Булвенчърс АД, сред чиито акционери са синът на новия премиер - княз Кирил, сегашният вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев и председателят на парламентарната Комисия по транспорта Николай Николов.
За началник на кабинета на Милен Велчев е назначен Атанас Добрев. Той е роден на 17 декември 1961 г. и завършва висшето си образование през 1989 г. в Московския институт по международни отношения. Веднага след дипломирането си Добрев е назначен на работа в посолството ни в Афганистан. През 1991 и 1992 г. работи в Министерството на външните работи, като същевременно завършва специализация по международни отношения в английския град Лийдс. От средата на 1992 до 1995 г. Атанас Добрев е служител в посолството на България в Пекин, където е търговски представител. След шест години служба в Министерството на външните работи Добрев става финансов и търговски консултант на международни компании, които работят на територията на Китай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във