Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Финансират Община Костинброд за развитие на инвестиционен проект

От бюджета на Министерството на икономиката на Община Божурище ще се предоставят средства за изграждане на елементи от общинска пътна инфраструктура. Тези пари ще бъдат отпуснати за реконструкция и рехабилитация на част от общински път на Костинброд. Решението за финансиране на публична общинска инфраструктура е на правителството. Ремонтът се извършва във връзка със сертифициран проект по Закона за насърчаване на инвестициите на "Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България" АД за "Разширение на производствен център на "Кока-Кола" в Костинброд, 2020".

Още с откриването на завода в Костинброд "Кока-Кола ХБК България" получава сертификат "Инвеститор на годината" за своето вложение "на зелено" и оттогава насам компанията непрекъснато допринася за развитието както на завода, така и региона и за българската икономика. Производството на "Кока-Кола" в България датира от 1965 г. и годишно компанията произвежда над 300 млн. литра напитки и инвестира над 105 млн. лв. в местни доставчици. Само за миналата година компанията е платила към държавния бюджет 84 млн. лв. в данъци и такси. Днес Системата на Кока-Кола в България се състои от пет юридически лица, а "Кока-Кола ХБК" разполага със седем дистрибуционни центъра и осъществява производството си за местния пазар и за износ в два български града - Банкя и Костинброд.

През тази година "Кока-Кола ХБК България" е инвестирала близо 40 млн. лв. в производствения си център в Костинброд, което поставя завода в България сред най-модерните центрове на Групата на "Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани" в региона. Тази инвестиция дава възможност на компанията да произвежда напитки и за износ - Румъния, Сърбия и Гърция и в други държави в региона. Старт на новите производствени мощности беше даден през август. А реконструкцията на общинския път е част от облекченията, които инвеститорът има право да получи от държавата.

"Инвестицията от 40 млн. лв. ще превърне Костинброд в истински европейски мега завод. Новата бутилираща линия за PET бутлики е най-модерната във всички 28 държави в Групата на "Кока-Кола ХБК". Тя е 25% по-бърза от другите линии, консумира 20% по-малко енергия и удвоява капацитета на завода. По този начин България се превръща в регионален център за износ на продукция - за държави като Румъния, Сърбия и Гърция. В "Кока-Кола" обаче сме отдадени и на повече от това да произвеждаме най-популярните напитки в света. Ние се грижим за природата.Тази година, например, заводът в Костинброд ще използва 600 тона рециклиран PET материал като един от елементите в нашето пътуване към "Свят без отпадъци", казва Юрг Буркхалтер, изпълнителен директор на "Кока-Кола ХБК България".

Обновяването на мощности на завода цели и по-ефективно използване на ресурсите. Освен че намалява с 20% консумираната електроенергия, новата бутилираща линия ще намали с 3.3% използваната вода за 1 литър произведена напитка.

Обявената инвестиция покрива и разширяване на складовата база на завода, за да могат да бъдат посрещнати нуждите на новото регионално производство. В подготовка е и изграждането на водопровод, който не само ще допринесе за задоволяване на нуждите на производството, но и ще бъде от полза и за пълноценното захранване с вода на жителите на село Волуяк и град Костинброд. В процес е също и разширяване и реконструиране на прилежащата инфраструктура на завода.

Facebook logo
Бъдете с нас и във