Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Financial Times: Русия ще издържи нефтеното ембарго при износ в Азия

Икономиката на Русия ще издържи удара от нови ограничителни мерки, които планират да въведат европейските държави, ако страната бъде в състояние да преориентира експорта на нефт към Азия, даже ако цените са двойно по-ниски от цените на Brent. Такова предположение изразява Financial Times.

Журналистите от изданието смятат, че забраната за внос на суровината от Русия в Европейския съюз ще ускори ръста на цените на световните пазари. Сега Brent се търгува над 110 долара за барел, а руският Urals - в рамките на около 70 долара за барел. Според анализа на FT, цената далеч надхвърля потребностите на руския бюджет.

„Руският бюджет силно зависи от експорта на нефт, на който се падат 45% от общите приходи през 2021 година. Но властта в Кремъл няма да е на загуба, даже ако руските производители продават своя нефт по цена от 44 долара за барел или повече“,  прогнозират от изданието.

По-рано днес Junge Welt написа, че предложението на Европейската комисия за въвеждане на нефтено ембарго срещу Русия може да има сериозни последствия за Германия и другите страни членки на общността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във