Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ФЕРМЕРИТЕ СИ ИСКАТ ДВАЙСЕТТЕ СТОТИНКИ

Нито една браншова организация от млечния сектор не одобрява новата държавна помощ, договорена от вицепремиера Меглена Плугчиева и земеделския министър Валери Цветанов с еврокомисаря по земеделие Мариан Фишер Боел. Това заяви председателят на Млечния борд Димитър Зоров пред парламентарната Комисия по земеделие и гори.
Споразумението, което постигнаха в началото на месеца Плугчиева и Цветанов, беше за отпускане на помощ от 10 хил. евро на кравеферма от първа и втора категория за покрити стандарти за качество на млякото. От браншовите асоциации обаче изчислиха, че тези пари могат да помогнат реално само на най-малките ферми с до 17 животни, които са 1.5% от стопанствата от първа и втора категория в България. За големите сумата е капка в морето и те продължават да настояват за 20 ст. субсидия за литър качествено мляко. Земеделският министър обаче отново припомни, че страната няма право да отпуска такива субсидии и затова е договорила новата схема. Цветанов изтъкна също, че от 15 септември Националната ветеринарномедицинска служба вече осигурява достъп на фермерите до информационната система за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти. Тя бе един от основните проблеми, заради които фермерите не можаха да получат субсидия на глава животно, както е в повечето от останалите държави от Евросъюза.
На 17 септември фермерските протести продължиха в почти цялата страна. Символичен протест на едва 20 души имаше и пред сградата на Министерския съвет и до размирици този път не се стигна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във