Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фермерите ще получат 1.4 млрд. лв. през 2015 г.

Директните плащания за българските фермери догодина ще бъдат общо в размер на 1.4 млрд. лева. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева в Пловдив. Тя откри агросеминара "Зърнопроизводството - национални и европейски предизвикателства" на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

"Всичко, което се полага на българските земеделски производители ще бъде изплатено в срок, като се предвижда директните плащания да бъдат преведени в края на януари 2015 г.", обеща министър Танева.

През декември ще бъдат направени плащанията за агроекология, за необлагодетелствани райони и по Натура 2000. Държавните помощи за земеделските производители през 2015 г. ще бъдат четири типа - ваучери за намалена акцизна ставка за газьола, държавна помощ за качествени семена, помощ за пропаднали площи и помощ за преотстъпен данък за инвестиции.

"Надяваме се в края на декември или началото на януари на неофициално одобрение на втората версия на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), за да може към края на първото тримесечие на 2015 г. да отворим мярката за инвестиции в земеделските стопанства",каза Танева.

Към момента се очертават загуби от 90 млн.евро по ПРСР и то при оптимистичния сценарий, уточни тя и призова хората, които са сключили договори и изпълняват проекти, да подават
заявки за плащане, като увери, че те ще бъдат обработвани по най-бързия начин.

"За първи път се очертава такава огромна загуба, но няма как да я намалим", заключи министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във