Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фермерите плащат по-високи цени за продукти и услуги, влагани в производство

Цените на продуктите и услугите за текущо потребление в селското стопанство през второто тримесечие са се повишили с 9.6% спрямо същия период на миналата година и със 7.7% спрямо 2020 година.
Това увеличение е подкрепено от по-високите цените при всички елементи в производството на земеделски продукти. При посевния и посадъчния материал повишението е с 5%, при електроенергията и горивата - с 18.5%, при минералните торове - с 12.8%, при продуктите за растителна защита - с 3.8%, при ветеринарномедицинските продукти - с 2.8%, и при фуражите - с 9.6 на сто.

Трябва да се отбележи, че има повишение и при поддръжката и ремонта на превозни средства, и на селскостопански сгради, както и на други стоки и услуги.

Всичко това с натрупване означава, че може да се очакват по-високи цени и на зеленчуците и на плодовете, и на живите животни и при продуктите от животновъдството.
И през второто тримесечие на тази година спрямо 2020 г. е отчетено повишение в цените на всички тези основни разходи при производството на селскостопански продукти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във