Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фериботна връзка между Русе и Гюргево може да има до края на лятото

Ферибот между Русе и Гюггево ще помогне за разтоварване на движението по "Дунав мост".

Възобновяването на фериботната връзка между Русе и Гюргево е договорено след поредица от срещи в румънския град. В тях са участвали областният управител Борислав Българинов заедно със своите заместници д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, а също и със заместник-кметът по икономика и международно сътрудничество на Община Русе Златомира Стефанова, съобщиха от областната управа.

Детайлен анализ на Областната администрация е показал, че от българска страна в рамките на около месец би могла да се изгради необходимата пристанищна инфраструктура. За съжаление, забавяне би имало в Румъния поради това, че мястото, където ще спира фериботът е частна собственост и съответно ще трябват повече документи.

Необходимостта от срещата бе породена от нарастващото напрежение сред шофьори и граждани заради спиращите тирове по булевардите „Тутракан“ и „България“ в Русе. „Трябва да синхронизираме ресурсите, с които разполагаме и да не губим време. Проблемът е очевиден, а хората чакат от нас действия, които да го разрешат. Бюрокрацията не може да е пречка“, е категоричен областният управител Българинов.

По изчисления на Областната управа в Русе в рамките на 24 часа само в едната посока фериботът ще може да превозва по около 300 тира, а това значително ще облекчи трафикът по амортизираното съоръжение на "Дунав мост". Решено е създаването на съвместна комисия, която да се заеме моментално с действия за реализацията на фериботната връзка. От българска страна тя ще бъде председателствана от заместник областния управител Синан Хебибов.

Обсъдена е била и темата с изграждането на втори мост над река Дунав при Русе. За целта се планира в началото на юли да бъде подписано споразумение между институциите от двете страни на река Дунав и дори да бъдат привлечени известни личности, които да се застъпят за каузата. Борислав Българинов е изразил и готовност за иницииране на среща с премиерите на България и Румъния, които на място да се запознаят със ситуацията.

Още от началото на следващата седмица се планира реорганизация за движението по Дунав мост, като при необходимост камионите ще бъдат спирани още преди да влязат в Русе.

Пълна подкрепа е изразена и от страна на ръководството на Община Русе. 

Срещата се е провела със съдействието на изпълнителния директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Лили Ганчева. От румънска страна в срещите са участвали ръководствата на Префектурата, Окръжния съвет и Общината в Гюргево.

Facebook logo
Бъдете с нас и във