Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фармацевти предлагат въвеждането на такса "рецепта"

Българският фармацевтичен съюз предлага така наречената такса "рецепта". Пациентски организации се обявиха против да плащаме, когато фармацевтите ни помагат в аптеката.

"Идеята е да се промени финансовият модел. Върху близо 75 % от лекарствата по здравна каса няма никаква надценка. Това са така наречените реимбурсирани лекарства от НЗОК. При отпускането им, аптеката получава такса от 2 лв. За останалите 25 % от лекарствата има малка надценка. Колкото по-скъпо е лекарството, толкова по-голяма е надценката. Ако има такса "рецепта", няма да има надценка. Потребителят няма да усети промяната. Даже ще плаща по-малко. Нека си представим, че имате нужда да си купите лекарства. Лекарят ви е предписал медикаменти. За да спечели, собственикът на аптеката трябва да ви продаде всичко написано в рецептата или дори повече. Когато става въпрос за такса, това нещо няма да го има. Фармацевтът няма да се опитва да ви продаде още и още лекарства", заяви пред Нова телевизия Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

"Не сме съгласни да плащаме такса "рецепта". Няма такова нещо. Лекарят определя какво ни е необходимо. По закон фармацевтът не може да променя рецептата, за да ни даде по-евтино лекарство, което да замести даденото. Не сме съгласни аптеката да печели на наш гръб", каза Пенка Георгиева, председател на Асоциация "Заедно с теб".

Facebook logo
Бъдете с нас и във