Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фандъкова: София привлича 54% от инвестициите в цялата страна

София привлича 54% от инвестициите в цялата страна, по данни на Института за пазарна икономика. Чуждестранните инвеститори са компании от 77 държави, похвали се столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя посочи, че привличането на инвеститори се дължи както на високообразовани професионалисти и добре подготвени млади хора, които работят в София, така и на развитието на публичната инфраструктура.

По думите й темпото на работа, наложено през последните години, е извели София на водещо място в страната и в международни класации.

"За последните 10 години градът е класиран като европейската столица с най-голям ръст на БВП според изследване на Фондация „Блумбърг“. София влезе в топ 30 на най-бързо развиващите се градове в класация от 300 града на "Джей Пи Морган Джейс" през 2015 година. София остава и с едни от най-ниските нива на безработица за страната и ЕС", сподели Фандъкова.

Градоначалникът присъства на откриването на високотехнологична лаборатория на компанията "Сенсата Технолоджис", разположена в Бизнес центъра на бул. "Искърско шосе". Тестовата лаборатория в София е най-голямата за "Сенсата Технолоджис" в световен мащаб. Инвестицията в столицата е около 3 млн. долара, а в дружеството вече работят 400 души.

"Поздравявам "Сенсата Технолоджис", която е насочила инвестицията си във високотехнологична лаборатория в София и именно тук се осъществява развойната дейност на компанията, с което се цели намаляване на вредните емисии", каза Йорданка Фандъкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във