Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фандъкова: Ще задължим собственика на "Царските конюшни" да възстанови сградата

Кметът на София Йорданка Фандъкова сформира експертна комисия от "Направление архитектура и градоустройство" на Столична община и от район "Оборище", която да оцени щетите на опожарената сграда на "Царските конюшни" и да задължи собственика да я възстанови в автентичния й вид, съобщиха от пресцентъра на общината.

От там припомнят, че с приетия през 2015 г. Подробен устройствен план за местност "Център - Зона А" Столичната община запазва сградите на "Царските конюшни", защото при изработването на плана установява, че сградите притежават висока историческа стойност, въпреки че нямат статут на паметник на културата.

В специфичните правила и норми, които са неразделна част от плана, е записано, че "в кв. 532 не се допуска пристрояване, надстрояване и ново строителство". Единствено допустими са дейности по консерванция и реставрация на сградите в комплекса. Това е и причината главният архитект на Столична община през май 2017 г. да откаже издаването на виза за високо строителство, поискано от собственика.

През февруари тази година кметът на София е поискала от Министерство на културата сградите на "Царските конюшни" да бъдат обявени за паметник на културата с най-високата степен на защита "От национално значение".

Със същото писмо е поискан статут и за къща на ул. "Хан Крум", както и възстановяване на свален статут на още три сгради - на ул. "Шести септември", на бул. "Васил Левски" и на бул. "Цариградско шосе".

Facebook logo
Бъдете с нас и във