Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фандъкова: Ще сменим ограничителите по "Граф Игнатиев"

Кметът Йорданка Фандъкова обяви, че вече е разпоредила промяна на ограничителите по столичната ул. "Граф Игнатиев". Тя е възложила на главния архитект на София Здравко Здравков заедно с проектанти да предложи варианти за смяна на призмите. Причината е два инцидента с минувачи, които се спънаха в перките и се нараниха. 

"Разпоредих да се предложат варианти, които да са по-безопасни за хората. Очаквам да ми бъдат представени в най-скоро време, за да ги обсъдим с КАТ. Знаете, че ограничителите бяха поставени по тяхно настояване", обясни Фандъкова.  

Неправителствената организация "Спаси София" настоя ограничителите край трамвайното трасе по улица "Граф Игнатиев" да бъдат премахнати. Официалното предложение бе внесено във вторник и е изпратено до заместник-кмета по транспорта Дончо Барбалов и Тенчо Тенев - началник отдел Пътна полиция към СДВР.

"Както несъмнено ви е известно, при реконструкцията на столичната улица Граф Игнатиев, елементите предназначени да отделят трамвайното трасе от пешеходното движение станаха причина за разгорещен обществен дебат. Добавени в проекта, поради липса на законова дефиниция за споделена пешеходно-трамвайна улица, те се явяват временно решение до окончателното приемане на публикувания проектозакон за движение по пътищата. Освен, че първоначалният им вид беше променен неколкократно след крайно негативната обществена реакция, нашата организация, както и други експерти, граждански организации и граждани предупреждавахме, че те са опасни", се казва в становището. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във