Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фандъкова размисли и удължи безплатното паркиране в "синя" и "зелена" зона

Безплатното паркиране в "синя" и "зелена" зона ще продължи до 26 април, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова само ден след като бе преценила, че гратисният период приключва на 21 април.

Столичната община пусна безплатното паркиране в зоните на 13 март заради въведеното в страната извънредно положение. Поначало бе заложено то да продължи до 13 април, но с решение на парламента извънредното положение бе удължено до 13 май.

Първоначалната идея на столичния кмет бе от 21 април отново да се плаща за "синя" и "зелена" зона. Фандъкова обясни, че натовареността на зоните е достигнала 100% в последните седмици и затова ще преразгледа решението си за безплатно паркиране.  Ден по-късно обаче явно е размислила. Друг аргумент в посока край на безплатното паркиране в платените зони бе, че за месец март загубите на Центъра за градска мобилност от безплатното паркиране в зоните и продажбата на билети са 6 млн. лв. А загубите на транспортните оператори заради намаления пътникопоток са 6.5 млн. лева.

Фандъкова съобщи, че от 00.00 ч тази нощ се въвеждат частично ограничителни мерки на територията на кв. „Факултета“ и кв. „Филиповци“. Причината е регистриран ръст на случаите на заразени с COVID-19 и установени огнища на зараза с голям брой контактни лица. Заповедта за ограничителните мерки се издава от директора на Столичната здравна инспекция д-р Пенчев по предложение на софийския оперативен щаб.

До второ нареждане се забранява влизането и излизането от „Филиповци“ и „Факултета“, освен за отиване на работа с представяне на служебна бележка от работодател и нужда от медицинска помощ. Ограничава се и движението на територията на двата квартала, с изключение на излизания за посещение при личен лекар и за закупуване на храна и лекарства. Забраняват се събирането на повече от двама души на улици и в междублокови пространства, както и отбелязването на семейни тържества със събиране на близки.

Директорът на СДВР старши комисар Хаджиев организира дейността на контролно пропускателните пунктове. По молба на Фандъкова министър Младен Маринов ще осигури за тях и допълнителен ресурс от МВР.

От днес екипи на СРЗИ започнаха взимането на проби от установени контактни лица на заразените с коронавирус. Тяхната работа в следващите дни ще бъде подпомогната от доброволци на Столична община. В двата района се изпълнява засилено почистване и дезинфекция.

По заповед на столичния кмет ще бъдат налагани санкции на всички почистващи фирми, чийто служители не носят предпазни маски и ръкавици по време на работа на територията на София.

Facebook logo
Бъдете с нас и във