Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фандъкова преговаря за 100 млн. лв. заем от Европейската инвестиционна банка

Завършването на вътрешните рингове на София и връзките с околовръстния път са ключова задача, която съм си поставила. За да продължи изпълнението ѝ с бързи темпове, е необходимо да поискаме инвестиционен заем. В противен случай тези обекти трябва да се случат много бавно или да се прекратят останалите строителни и ремонтни дейности в града. И двете опции не са вариант за София. Затова работим с ЕИБ по отпускането на инвестиционен заем за около 100 млн. лв., с който да завършим започнатите обекти и да стартираме нови, заяви в четвъртък столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

В списъка ни са завършването изцяло на бул. “Т. Каблешков” и бул. “Филип Кутев”, което ще облекчи трафика в южната част на града. Искаме да изградим бул. “Копенхаген” в “Младост”, Източната тангента, булевардите “Рожен” и “Ломско шосе” - ключови обекти за града, с които ще облекчим трафика и ще развием северните територии. Включили сме трамвайната линия по бул. “Стамболийски”, реконструкцията на бул. “Скобелев”, тунела и релсовия път по бул. “Царица Йоана” - с тях ще подобрим трамвайния транспорт, който е най-екологичният наземен транспорт, обясни Фандъкова пред "24 часа"

Включено е и изграждането на зеления ринг.  "Преговорите ни с ЕИБ са за проекти, които гарантират екологичното развитие на София - облекчаване на трафика, развитие на електротранспорта и придвижването с велосипед", уточнява кметът на София. 

Прогнозата на Фандъкова е останалите 4 станции от третата линия на метрото да бъдат пуснати  в началото на 2021 година. Предстои да бъдат обявени и процедурите за изпълнители на още 6 км метро през “Слатина” до зала “Арена Армеец”.

Facebook logo
Бъдете с нас и във