Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Фандъкова поиска масирани проверки в Софийска вода

Масирани проверки в Софийска вода е поискала кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя е изпратила писмо до Агенцията за държавна финансова инспекция с искане да бъдат проверени договорите за външни услуги, които компанията е сключвала. Фандъкова е предприела тези действия, след като е получила информация, че от 2008-а досега (без 2011-а) водното дружество е пазарувало служебни коли, които са отчитани като инвестиция и платеното за тях е влизало в цената на водата на потребителите. Само през 2012- дружеството се е сдобило с нови 82 автомобила за около 1.355 млн. лв. без ДДС. Този факт пък съобщи председателят на стопанската комисия на Столичния общински съвет Николай Стойнев. Освен това стана ясно, че от 2008-а досега дружеството е похарчило за автопарка си над 2 млн. лева.


На последното заседание на градския парламент (на 14 март) общинарите са поискали Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да състави комисия с участие и на представители на общината. Тя трябва да провери далифренските инвеститори са изпълнявали включения в договора с тях инвестиционен план, според който за последните четири години (от 2009-а до2013-а) е трябвало да вложат във водопровод и в канализация над 240 млн. лева. Според Стойнев , ако инвестиционната програма е изпълнена, няма обяснение фактът, че не намаляват загубите на вода. Досега те е трябвало да спаднат от 61 на 42 на сто. А само през 2011-а са отчетени близо 59 на сто загуби.


На експертите от Вътрешен контрол в общината пък е възложено да проверят и всички договори, за да се разбере има ли такива, които са сключени със свързани лица.


Столичното кметство има всички основания за поисканите ревизии, тъй като то притежава около 23 на сто от капитала на дружеството. Друг е въпросът защо не бяха правени толкова дълго време...

Facebook logo
Бъдете с нас и във