Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фандъкова подобрява въздуха с над 100 мерки

Столичната община изпълнява втора програма с над 100 мерки и дейности за подобряване на качеството на въздуха. Новата „Програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2021-2026” е по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която участва в конференция, организирана от Сдружение „Въздух за здраве“.

"Качеството на въздуха е най-важният приоритет за нашия град. По-доброто качество на въздуха означава по-добро качество на живот.  Тази година въведохме специален приоритет за тема въздух в проектите, които се финансират по програма „Европа”. Подкрепени са общо три проекта", каза столичният кмет.

Кметът открои четири направления на работа: първо - осигуряване на информация, второ - модернизацията на градския транспорт, трето - подмяната на старото битово отопление с екологично и четвърто - озеленяване и залесяване. 

Изследванията показват, че проблемът със замърсяването на въздуха се приема от гражданите като ключов за решаване и 70% от хората смятат, че проблемът е решим само с тяхното лично участие. Освен инвестиции решението за качеството на въздуха изисква и прякото участие на всеки гражданин. 

Изпълнен е пилотен проект в район „Красна поляна“ за доставка и монтаж на 35 бр. филтри за комини за домашни горивни инсталации. С цел ограничаване и намаляване на замърсяването от битово отопление в Столична община изпълняваме два проекта, по които ще бъдат подменени отоплителните уреди на 20 000 домакинства с по-екологичен начин на отопление. Столична община изпълнява и проект „Ефективно използване на новите технологии за чист атмосферен въздух“ (AIRTHINGS), финансиран по Програма „Балкани – Средиземно море“ (2014-2020) на ЕС. По него ще бъдат монтирани 22 сензорни станции за отчитане на качеството на атмосферния въздух, като те ще предоставят данни в реално време заедно със станциите на ИА „Околна среда”.

В момента се строи третата линия на метрото, с която ще бъдат намалени на 90 хил.тона годишно вредните емисии във въздуха, през следващата година метрото ще стане 52 км в града; подменен на 90% е автобусния парк, тролейбусния парк, очаква се до края на годината доставката на още 15 електробуси и 13 нови трамваи. Столичната община ще кандидатства и по ОП "Околна среда 2014-2020 г." за доставка на още нови електробуси, тролейбуси, трамваи и станции за зареждането им. Общият размер на средствата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за София е 218 млн.лв.

"Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух" е процедурата, по която общината кандидатства. Ще бъдат доставени 30 нови 6-7 метрови електробуса и 22 нови 8-9 метрови електробуса и специализирано оборудване за тях /зарядни станции/ за откриване на нови линии с довозваща функция от спирки на метрото и трамваите. Тяхната обща стойност е 30,3 млн.лв. Другите нови превозни средства за градския транспорт са 30 нови нископодови единични електробуси и 25 нископодови съчленени трамваи, които ще подменят старите мотриси по линии 4 и 18 и ще допълнят мотриси по линия номер 5. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във