Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фандъкова: Останалите държави в ЕС не воюват със своите столици

Навсякъде в Европа столиците и големите градове, които изграждат метро, получават съфинансиране за него от националния бюджет или европейски програми. Метрополитените са национални стратегически обекти, които никой град, независимо от неговите финансови способности, не може да изгражда сам. Това написа във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

По-рано днес вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов обясни, че парите за София по Плана за възстановяване са намалени с изключение на тези за метрото, за което Столичната община не можела да намери друго финансиране.

Кметът отбелязва, че още 9 държави са заложили финансиране на метрополитени през плана. По думите ѝ собственото финансиране за разширението към „Слатина“ и „Подуяне“ е 400 млн. лева, а исканото от Европа – 360 млн.

Пеканов заяви, че ще бъде ограничен ВиК проект за София, но кметът на столицата ще изпрати възражения срещу отказа от финансиране на канализацията във Волуяк, Ботунец, Кремиковци-Сеславци и Панчарево-Кокаляне.

Ето и цялата позиция на Фандъкова:

Столична община осигурява над 400 млн. лв. собствени средства за разширението на метрото към „Слатина“ и „Подуяне“.

Заложените 360 млн. лв. в Плана за възстановяване и устойчивост са съфинансиране само на 47% от стойността на двата участъка с обща дължина 9 км.

Навсякъде в Европа столиците и големите градове, които изграждат метро, получават съфинансиране за него от националния бюджет или европейски програми. Метрополитените са национални стратегически обекти, които никой град, независимо от неговите финансови способности, не може да изгражда сам.

Виена, която беше давана за пример от г-н Пеканов за това, че изгражда сама метро, го прави с 50% финансиране от националния бюджет и 50% от община Виена.

9 европейски държави са заложили финансиране за метрополитените си в техните Плановете си за възстановяване и устойчивост. Сред тях са Франция, Белгия, Португалия, Италия, Испания – държави и респективно столици с много по-големи финансови възможности от България и София се стремят да защитят европейски средства за разширение на метромрежата си.

Желанието на г-н Пеканов първоначално да извади метрото на София от Плана за възстановяване, а после да намали средства за него и за София в българския план катастрофира в примера на останалите европейски държави, които не воюват със своите столици.

Столична община ще изпрати възражения срещу изключването на 4 проекта за изграждане на канализация в малки населени места – Волуяк, Ботунец, Кремиковци-Сеславци и Панчарево-Кокаляне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във