Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фандъкова обяви нови глоби за 290 хил. лв. заради дефектите по "Граф Игнатиев"

Столичният кмет Йорданка Фандъкова реагира на дефектите след ремонта на улица "Граф Игнатиев" с нова глоба за изпълнителите. Градоначалничката обяви санкция в размер на 280 хил. лева.

Какво "Банкеръ" вече писа, по-рано стана ясно, че част от настилката около трамвайните релси се е надигнала, а плочките са се счупили По-конкретно Фандъкова каза, че според експерти причината за дефектите в участъка, който беше пуснат в края на 2018 г., е температурно разширение при напречните отводнители, които са монтирани директно до релсите.

"Не ме интересуват обясненията и оправданията на когото и да било! На този обект работиха огромен брой проектанти, инженери и строители. Когато за първи път си позволих да коментирам работата на проектантите, получих гневно писмо от Камарата на архитектите. Не е работа на кмета да казва колко дебела трябва да е фугата, но, ако трябва, вече ще се ангажирам и с това! Не знам вече какъв е начинът да се повлияе на всички тези хора да си вършат качествено работата", заяви пред журналисти кметът на столицата.

С новата санкция общо наложените глоби за обекта стават близо половин милион лева. Изпълнителят трябва и да отстрани дефектите. В края на миналия месец Столичната община бе констатирала незадоволително качество в отделни участъци от зоната около "Граф Игнатиев". Тогава заради проблемите по проекта, изпълнението и надзора бяха наложени общо 290 000 лева глоби. В това число влиза и санкция от 109 000 лева за строителя "Джи Пи Груп" за некачествена работа на места.

Целият ремонт - строителство, проект, строителен надзор, струва около 25 млн. лева с ДДС. Обновяването обаче включва и вече приключила фаза - подмяната на релсите по "Граф Игнатиев", както и незапочнала такава - ремонтът на улиците "Цар Шишман" и "6 септември". 

Регионалното министерство на свой ред е наложило финансови корекции на общината за двете зони в центъра, които се ремонтират - около ул. “Граф Игнатиев” и около храма “Св. Александър Невски”. Санкциите са в размер на 5% от стойността на всеки от двата обекта. Общината обжалва глобите, а причината за тях са изискванията към изпълнителите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във