Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фандъкова обясни "феномена" с разтопения асфалт по столичните улици

Разтопен асфалт полепна по гумите на десетки автомобили в столичния квартал "Сухата река". Наложи се дори градският транспорт да бъде спрян заради "течните" улици в квартала. Проблемът е в размекнал се битум. С него са запълвани фуги през есента. Заради високите температури обаче той се е разтопил.  

Основни улици в район „Подуяне“ се затварят поетапно за обработка с пясък и почистване, информира във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова. Причината е разтапяне на битума, който през есента е положен по пукнатините в асфалтовата настилка. Това е технология, която от години се прилага в София – по този начин преди зимата настилката се запечатва, което предотвратява влизане на вода и разрушаване на асфалта.

Обработката на пукнатини е извършена от фирмата „ДЛВ“ ЕООД, която изпълнява текущия ремонт и поддръжка на уличната мрежа в район "Подуяне"
След като битумът от пукнатините се е разтопил, той е разнесен от преминаващите автомобили по голяма част от пътната настилка. Затова в момента се почистват целите пътни платна от екипи на фирмата изпълнител и почистващите фирми.

Най-вероятната причина за разтапянето на битума е сгрешена технология на приготвянето му, което е довело до реакция при малко по-високите температури, обясни Фандъкова.

Кметът съобщава, че на фирмата „ДЛВ“ ще бъде наложена 100% санкция от абонаментната такса за района, както и неустойка за всички причинени вреди, които ще бъдат изчислени.

"Всеки гражданин, който констатира повреда в гумите на автомобила си, може да извади протокол от застраховател, който ще предявим към фирмата изпълнител", обяви столичният градоначалник. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във