Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фандъкова не вижда проблем с чистотата на въздуха

"В момента нямаме сериозен проблем с чистотата на въздуха. Огромни пикове имаше преди 2-3 дни. Основен източник на замърсяването е горенето на твърдо гориво." Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че 55 000 домакинства в София се отопляват на дърва и въглища. "Това е доста голям процент. Дори в централните части на града има хора, които се отопляват така", добави столичният кмет.

По думите на Фандъкова, вече има над 2500 домакинства, които искат да подменят печката си безплатно. "На 500 къщи сме поставили филтри на комините, които намаляват с над 80% излъчваните вредни емисии", похвали се кметът в ефира на Нова телевизия.

Уверенията на градоначалника, че Столичната община се справя с борбата срещу мръсния въздух идват след като през изминалия уикенд София се нареди сред градовете с най-мръсен въздух. По данни на швейцарската организацията IQAir  в събота сутринта София беше на първо място по замърсяване на въздуха в света.

Преди дни Еврокомисията предупреди страната ни с нова наказателна процедура за несправяне с мерките за намаляване на замърсяването. 

Фандъкова съобщи, че с промени в алгоритъма за обявяването на зелен билет за градския транспорт, той ще влиза в сила при по-ниски стойности на фини прахови частици от досегашните 200 микрограма. Предложението е това да става при 150 микрограма. 

Кметът коментира и кризата с коронавируса.

"Както всеки един човек, и аз имам близки и приятели, които вече са болни или са преболедували COVID-19. Това се случва навсякъде и е много е важно да спазваме мерките – маските и дистанцията са най-лесните, но и най-ефективните сред тях”, каза столичният градоначалник.

"Много внимателно следим данните за заболеваемостта всеки ден. Мерките се предприемат на базата на тях. Трябва непрекъснато да правим баланс, така че да се вземат мерки, които ще доведат до намаляване на случаите”, увери кметът. И подчерта, че сега "не е време за политически битки на тази тема, а за обединение, за ангажимент и внимание към експертното мнение”.

Фандъкова е уверена, че в София през лятото е направено всичко възможно, за да бъдат оборудвани болниците.

"Четири общински болници имат открити COVID отделения. Поисках от директорите да пуснат в отпуски лекарите, така че да си починат през лятото и да са готови за есента”, отбеляза тя. И допълни, че "недостигът на медици не е проблем от вчера, а от години". "Едва ли сега е моментът, в който той може да бъде решен. Трябва да направим всичко възможно, за да подкрепим всички лекари."

По думите на кмета, над 80% от софиянците приемат и спазват мерките за носенето на маски. "Това показа направено от нас проучване. Седем екипа на Центъра за градска мобилност и "Общинска полиция" правят непрекъснати проверки”, обясни градоначалникът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във