Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фандъкова: Кабинетът спира ВиК проекти в столицата

Четири проекта за изграждане на канализация на територията на Столичната община са изключени от основния списък за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост от регионалното министерство. Това твърди столичният кмет Йорданка Фандъкова в своя публикация във Фейсбук.

Проектите за изграждане на ВиК в агломерации „Панчарево – Кокаляне“, „Кремиковци – Сеславци“, „Волуяк“ и „Ботунец“ са на обща стойност 250 млн. лв. и бяха включени за финансиране по Плана в началото на 2021 г., посочва столичният градоначалник.

"Основният довод за изключване на софийските проекти от екипа на министъра на регионалното развитие е, че София има концесионер на ВиК-услугата и въпросът за държавните помощи не е решен. Запознахме министър Комитова с факта, че тези проекти вече са били разглеждани от служители на Европейската комисия и тяхното становище е, че те могат да получат европейско финансиране. Така както и досега Столична община е била бенефициент по европейски проекти за изграждане на ВиК по оперативна програма „Околна среда“, при която стоят същите правила и принципи", обяснява кметът.

Фандъкова получила уверение от Комитова, че ще предложи връщане на проектите на София в Плана.

Жителите на тези квартали и населени места в районите „Панчарево“, „Връбница“ и „Кремиковци“ очакват от дълго време стартирането им, подчертава столичният градоначалник. "Настоявам 4-те проекта на София да бъдат върнати за финансиране в Плана за възстановяване и устойчивост", добавя тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във