Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Фандъкова доволна от работата си по борбата с климатичните промени

София се включва изключително активно в политиките за справянето с климатичните промени. Ние работим от години по тази тема. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, която откри онлайн конференция на тема: "Политиката по климата и "Зелената сделка" - предизвикателства и възможности".

Темата за климата е изключително важна за всички общини, посочи Фандъкова и добави, че именно градовете имат водеща роля в реалните действия за климата. А климатичните проблеми са едно от най-големите предизвикателства пред човечеството, които засягат на практика всяка сфера от нашия живот. Те имат не само екологични, но и социални и икономически измерения, каза още кметът.

Столичният градоначалник отбеляза, че още през 2011 г. Столичната община е започнала своята политика в областта на климата, като се е присъединила към европейската инициатива "Споразумение на кметовете" и е поела ангажимент да намали емисиите си на парникови газове до 2020 г. с 22 процента спрямо нивата от 2007 г. Към 2018 г. вече сме постигнали намаление от 18,2 процента, отчете столичният кмет. По думите й, целта за 2030 г. е намаляване на емисиите на парникови газове с минимум 40 процента.

Йорданка Фандъкова подчерта, че един от най-значимите проекти, който допринасят за намаляване на въглеродните емисии, е изграждането на столичното метро. "През 2009 г. мрежата беше 9,6 км и пътуваха 70 хиляди души. За 10 години изградихме 75 процента от съществуващата в момента мрежа, която е с дължина 48 км, и вече има три линии. Предстои да пуснем още 4 км в началото на следващата година и с тяхната реализация ще спестяваме по 90 хиляди тона годишно вредни емисии", уточни кметът.

Тя поясни, че в ход са проекти за закупуване на още 82 електробуса, 30 тролея и 25 трамвая. С тролеите и част от електробусите вече ще бъде подменена цялата тролейбусна мрежа в София.

"Столичната община изпълнява и проекти за подмяна на неефективни отоплителни уреди в домакинствата с екологични алтернативи. Още следващата година стартираме с подмяната, вече има заявено желание от 5500 домакинства, като общият капацитет е 20 хиляди домакинства", допълни Фандъкова.

Само няколко часа по-рано столичният кмет увери в телевизионно интервю, че в момента София няма проблем с чистотата на въздуха. Твърдението ѝ дойде дни след като столицата се нареди в класациите на градовете с най-мръсен въздух в света. Тепърва на следващата си сесия Столичния общински съвет ще гласува новият механизъм за обявяване на зелен билет, като мярката ще стартира при замърсяване над 150 микрограма на кубичен метър, вместо изискваните до момента над 200 микрограма. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във