Банкеръ Daily

Управителят на Кофас за България Милена Виденова:

Фалитите у нас намаляват драстично през 2014 година

S 250 f51ea3c6 057d 48e6 9d90 364eaeba168d
S 250 a7fdde46 2d4d 49f1 a723 036528e1dc76

С 23% е намалял броят на фалиралите фирми през 2014-а в сравнение с предишната година. Това съобщи управителят на Кофас за България Милена Виденова при откриването на третата годишна конференция на компанията за управление на кредитния риск. Тази година форумът, на който в. "БАНКЕРЪ" е медиен партньор, е посветен на финансовата стабилност и е озаглавен "Секторни и регионални рискове - създаване на финансова стабилност". Все още обаче процедурите по несъстоятелност са с една трета повече в сравнение с 2008 година - година преди началото на световната финансова криза.

В  последната година българската икономика става все по-отворена по отношение на износа и вътрешното потребление. Налице са и показатели, които говорят за по-трайно стабилизиране на икономиката, обясни още Виденова и даде за пример намаляването на безработицата у нас. В същото време по оценки на Кофас икономическият ръст на България през тази година ще достигне до 1.4 процента.

"Все пак не бива за забравяме, че се състезаваме с големи компании от цял свят, които имат много по-дълга история от нашата", припомни още управителят на консултантската компания.

Според Виденова възстановяването на Еврозоната ще остане стабилно, но въпреки нулевите лихвени нива, приложени от редица централни банки по света, вътрешното търсене ще продължи да е слабо.

Оценката си за развитието на глобалната икономика през 2015 година представи и главният икономист на Кофас за Централна и Източна Европа Грегорж Шилевич. Той прогнозира, че през тази година икономическата картина в региона ще се подобри.

Според икономиста, след като постигна ръст от 2.7 на сто и 2.8 на сто през 2013 и 2014 г., растежът на глобалната икономика ще се ускори до 3% през тази година. До голяма степен това се дължи на развиващите се пазари. От своя страна американската икономика ще даде тласък на световния растеж с 0.7 на сто, Еврозоната – с 0.2 на сто, а Китай – с 1 процент.

По оценки на Кофас oсновната причина за ускорението на глобалната икономика е спадът на цените на петрола с над 50% от средата на миналата година насам. Не всички обаче печелят от ниските цени. Те се оказват проблем за страните от Близкия Изток, Латинска Америка, Русия и Южна Африка.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във