Банкеръ Weekly

Със "съдействието" на длъжник и частен съдебен изпълнител

Фалират "Газтрейд"

Основен кредитор се превръща в длъжник на кредитополучателя си... няколко пъти. Това не е нито сюжет за малък разказ, нито сценарий за фентъзи спектакъл, а реален факт в държава със забулено правосъдие. Такава, в каквато се превърна нашата през последните години. През последния месец (след скандала "Белведере") булото на правоохранителната ни система бе малко пораздърпано, но за съжаление то продължава да обгръща плътно с тъмнина още десетки дела, образувани по сигнали на граждани и фирми, пострадали от сходни схеми на заграбване.

Вестник "БАНКЕРЪ" попадна на сигнал от "Газтрейд" АД, който пред тази седмица бе внесен в Софийската градска прокуратура. От него става ясно, че с помощта на "подбран" частен съдебен изпълнител фирма, гастролираща на "сцената" на цесиите, прави опит

да източи 604 752.84 лева

от сметките на газовото дружество.

Историята започва преди пет години. Единият от собствениците на плевенското дружество с ограничена отговорност "Газтрейд Плевен", управлявано от Тодор Иванов, Милчо Василев (притежател на 25% от дяловете) и основен доставчик за дейността му, чрез акционерното дружество "Газтрейд"- София (в което е мажоритарен собственик), разбира, че плевенският му съдружник е докарал общата им фирма до фалит. Василев прави опит да разбере по каква причина управителят на дружеството Иванов е източил над 400 хил. лева. Установява се, че парите са изтеглени на каса в кеш - без оправдателни документи. В това време дълговете на дружеството се увеличават всеки ден. Заключението на съдебно-икономическата експертиза, изготвена от три вещи лица по искане на Великотърновския апелативен съд (с която в. "БАНКЕРЪ" разполага), е, че само задълженията на плевенската фирма към софийското акционерно дружество със същото име са 835 922.66 лева. 

Едва ли по това време Василев си е представял в какъв екшън ще се забърка в следващата петилетка. Освен че не получава отговори на въпросите си къде са потънали всички тези пари, той безапелационно потъва дълбоко в блатото на българското правосъдие. И цяло чудо, че предприемачът все още се държи на повърхността. "Любознателността" му към състоянието на фирмата предизвиква събития с неочакван резултат.

Когато разбира, че единственият път да потърси правата си е по съдебен ред, той самият в качеството си на съдружник иска през 2009-а плевенският окръжен съд да обяви "Газтрейд Плевен" в несъстоятелност. Но с бързината, с която у нас се водят този вид дела, това се случва едва през 2013 година. Междувременно обаче бившият му съдружник Иванов също не си губи времето. Той пък предявява иск срещу акционерното дружество на Василев за неизплатени транспортни разходи, които според същата тази експертиза са на стойност 311 514.90 лева. И докато из съдебните зали се точи процесът на изясняване кой на кого колко пари дължи, активите на дружеството започват да се топят и разпродават безогледно. В тези случаи - обикновено за жълти стотинки.

За разлика от колегите си в съда обаче, някои от частните съдебни изпълнители, участващи в делото, се оказват доста по-експедитивни. Въпреки че "Газтрейд" АД вече е завело дело за несъстоятелност (през 2009-а), със своя иск се появява и едноличният търговец -  ЕТ"Импорт- Експорт 2000 - Величко Великов", който бил отпуснал заем в размер на 12 хил. лв. на плевенската фирма, управлявана от Иванов. Договорът между Великов и Иванов е сключен на 17 декември същата година. Съдебно решение по несъстоятелността все още няма. Но светкавичната намеса на плевенската частна съдия-изпълнител Татяна Кирилова (за която се знае, че е работила като помощник нотариус в кантората на съпругата на Иванов - Савина Иванова) предизвиква раздвижване - тя продава базата за пропан-бутан в с. Ясен, която е собственост на дружеството, за смешната сума от 62 475.07 лева. Пред в. "БАНКЕРЪ" Милчо Василев обясни, че само земята, на която е разположена базата, е близо 20 дка, а там има и пет резервоара за пропан-бутан с вместимост по 200 кубика единия. Простата сметка, казва Василев, сочи, че само резервоарите да бяха продадени като скрап (всеки тежи по 50 т), дружеството пак е щяло да вземе повече - поне 125 хил. лева. Направихме справка в сайтовете за търговия със скрап - цената за килограм метални отпадъци е 0.50 лв., което значи, че сметката на Василев е достоверна. Но любопитните подробности не свършват: фирмата, която "печели" базата - "Марил-2010", е учредена от първата си собственичка Теменужка Цанева само десет дни преди "търга", за който става дума. Според вписания в Търговския регистър договор за създаването й това е станало на 4 март 2010-а и е регистрирана с капитал от "внушителните" 50 лева. А сделката за имота с частния съдия-изпълнител Кирилова е сключена десет дни по-късно - на 15 март.

Идва ред на още по-любопитното:

въпреки че с тази покупка Цанева прави истински "удар" (според протокола за учредяване на дружеството тя щяла да се занимава с търговия с петролните продукти и пропан-бутана), тя бързо решава да се раздели както с апетитния имот, така и с цялата фирма. Три години по-късно - на 22 март 2013-а, Цанева продава фирмата на 29-годишната тогава Надежда Кънева срещу цели... 50 лева.

И сега - най-любопитното: тези активи странно защо не са били отписани от баланса на дружеството, констатира се в заключението на съдебно-икономическата експертиза, възложена от Апелативния съд във Велико Търново - въпреки извършената продажба...?! Парите от нея също липсват?!

Междувременно обаче в центъра на Плевен (на ул. "Сан Стефано" № 4) вдига снага нова кооперация, собственост на управителя вече на затъващото в дългове дружество "Газтрейд Плевен" - Иванов, чрез собственото си дружество "Илмар" ЕООД. А в нея, както се говори в града, с офиси и апартаменти се сдобиват неслучайни хора...

Но това все още не е всичко

Следва още по-любопитно продължение. Въпреки че несъстоятелност на дружеството е поискало "Газтрейд" АД, което на практика има да прибира 99.48% от всички задължения на "Газтрейд Плевен", плевенските магистрати отказват да впишат софийското акционерно дружество в списъка на кредиторите. Аргументите им са чисто формални - уж че са закъснели с внасянето на претенцията си. Следва ново обжалване, след което софийската фирма е вписана едва във втория списък. Така на практика основният "донор" на плевенското транспортно и търговско дружество е лишен от възможността да участва при вземането на решения по време на общото събрание на кредиторите. Междувременно обаче управителят Тодор Иванов очевидно е проумял, че колкото и да "тупа топката", един ден кирливите му ризи ще се развеят. Ето защо той предприема нови и още "по-нестандартни" действия - решава да "продаде" своите вземания от "Газтрейд" АД на друга фирма. Кога и как е успял да сключи договор за цедиране на дълга на "Газтрейд" АД към "Газтрейд - Плевен" с плевенското дружество с ограничена отговорност "Елгруп", управлявано от Мирослав Събев, не става много ясно. Изведнъж - през миналата година, такъв документ се появява. Той носи дата 2 декември 2009-а и от него става ясно, че Иванов е продал дълга на софийското акционерно дружество за 200 хил. лева. А цесията влиза в сила още с внасянето на първите... 5 хил. лева. Като оставим настрана факта, че този договор не е нотариално заверен, а просто подписан лист хартия, неминуемо се явява въпросът не е ли малко странно, че за тази "цесия" се разбира четири години по-късно. И то при още по-странни обстоятелства.

Факт е, че междувременно дружеството "Газтрейд Плевен" (в несъстоятелност) претендира за същата сума - първоначално пред Плевенския окръжен съд, а по-късно - пред Великотърновския апелативен съд. Необходимо е дебело да се подчертае, че като ищец по делото през цялото време се легитимира дружеството "Газтрейд Плевен" (в несъстоятелност). Това се вижда от решение №179 от 2 юли  2014-а. Апелативните съдии са потвърдили решението на плевенските си колеги, с което се осъжда "Газтрейд" АД да заплати на "Газтрейд Плевен" ООД (в несъстоятелност) точно такива суми. Тук обаче изниква нов въпрос: ако плевенското дружество е сключило договор за цесия през 2009-а, в качеството си на какъв ищец се явява пред съда?

Вторият въпрос е защо през цялото време дружеството цесионер (Елгруп" ООД) не предприема каквито и да било действия, за да защити "правата" си и да се легитимира като страна в процеса. Някои юристи изказаха съмнение, че даже при тази информация за развитието на случая със сигурност възникват още редица въпроси. Отговорите им обаче би трябвало да дадат не журналистите, а компетентните органи.

В потвърждение на казаното дотук трябва да подчертаем, че изпълнителният лист за задължението на "Газтрейд"АД е издаден на името на плевенското дружество. Тук няма да намесваме абсурдния факт, че през цялото това време Иванов, в качеството му на управител на плевенската фирма, иска да си възстанови "дължимите" суми (може би с право), но  някак нехайно "пропуска"  многократно по-големите по размер свои задължения както към самия "Газтрейд"АД, така и към други фирми. Той самият налага запор на сметките на "Газтрейд" АД -София още през 2012 година. На 13 декември миналата година обаче

се появява още един "играч"
С молба до частния съдебен изпълнител Цветозар Найденов, чийто офис по случайност се помещава в новоизградената от Иванов кооперация, се легитимира "цесионерът" Събев. Той е поискал от Найденов да бъдат запорирани всички сметки на "Газтрейд" АД в "Юробанк и еф джи България" АД и в СЖ "Експресбанк" АД. Частният съдебен изпълнител действа светкавично и разпраща запорните съобщения до банките. И това се случва, въпреки че несъстоятелността на плевенското дружество вече е факт и то се ръководи от синдик, назначен от съда - Бохос Кеворкян. Според закона той е единственият човек, удостоен с властта да предявява такива искове, но това очевидно не притеснява особено частния съдебен изпълнител Найденов.

Отделно от това все още има висящи съдебни дела - факт, който няма как да бъде пренебрегнат. Това е и причината адвокатите на Милчо Василев да сезират както прокуратурата, така и инспектората към Министерството на правосъдието. В жалбата им до държавното обвинение се казва, че съдебният изпълнител Цветозар Найденов от Плевен е наложил запор върху всички банкови сметки на дружеството с кредитор "Елгруп" ООД в размер на 604 752. 84 лева.

Посоченият взискател се легитимирал като кредитор въз основа на изпълнителен лист. По него страни са търговското дружество "Газтрейд-Плевен" ООД (в несъстоятелност) и търговското дружество "Газтрейд" "АД. Само че спорът не е приключил с влязло в сила решение, се казва в документа, а според адвоката на "Газтрейд" АД Стефан Томов това не може да се случи, при положение че "е налице касационно обжалване на постановения съдебен акт". В жалбата на софийското дружество се казва още, че "посоченото дружество "Елгруп" ООД до настоящия момент не е било по никакъв начин страна във визирания съдебен процес - нито главна, нито подпомагаща, нито е встъпвала по надлежен ред. В момента се обжалва решението на Апелативния съд във Велико Търново, с което "Газтрейд" АД е осъдено да заплати на "Газтрейд-Плевен" ООД  сумата от 311 514.90 лв., представляващи стойността на фактурирани транспортни услуги, извършени от "Газтрейд-Плевен" ООД за периода от 2005-а до 2009 -а, ведно със законната лихва от подаването на исковата молба до окончателното плащане на сумата от 210 112.55 лв., представляваща мораторна лихва върху посочената главница, както и дължимите държавни такси и направените деловодни разноски".

Според адвокат Томов

съдебният изпълнител е игнорирал факта

че във връзка с това дело вече е допуснато обезпечение за същата сума и по същия "дълг". И тя е запорирана на основание на запорно съобщение, образувано по регистъра, воден отново от същия частен съдебен изпълнител през 2012 година. Страна по него обаче е взискателят - търговско дружество "Газтрейд Плевен" ООД (в несъстоятелност). При това положение Томов задава и въпроса: защо съдебният изпълнител Найденов е "пропуснал" да отчете едно безспорно и ясно от представените пред него документи обстоятелство - че "Газтрейд Плевен" ООД е обявено в несъстоятелност. И да прецени доколко представеният пред него договор за цесия поражда действие и легитимира "Елгруп" ООД като кредитор, без да е налице изрично изявление на синдика на дружеството - Бохос Кеворкян. Според адвоката на "Газтрейд" АД, Стефан Томов, тук не би могло да се говори за формална обвързана компетентност, без да се отчитат фактите, съществуващи от представените по делото писмени доказателства, и частният изпълнитл не е имал право да налага запори на сметките.

В жалбата се казва още: "Въз основа на искане на мнимия нов кредитор са ни наложени запори върху банкови сметки на дружеството ни за сума 604 752.84 лв., включващи, както е посочено, сумите  311 514. 90 лв. и 210 211.55 лв., за които вече има наложени обезпечителни мерки по посочените по-горе изпълнителни дела на същия съдебен изпълнител. От друга страна, "Газтрейд Плевен" ООД (в несъстоятелност), респ. "новият" кредитор, са спестили тази подробност, че търговско дружество  "Газтрейд Плевен" ООД е признато за длъжник на "Газтрейд" АД по силата на решение по търговско дело №245/2012-а по описа на Окръжен съд - Плевен, за сумата от 665 598.58 лв., като главница за описани подробно фактури, и за сумата от 50 000 лв. по договор за заем, както и за сумата от 189 344.04 лв. като законна лихва. Посоченото решение е потвърдено  с акт на Апелативния съд във Велико Търново (т.д. №317/2013-а), като към настоящия момент е подадена касационна жалба от "Газтрейд-Плевен" ООД и е налице висящо производство пред ВКС."

С други думи, ако действията на този съдебен изпълнител не бъдат спрени, основният кредитор на плевенското дружество в несъстоятелност може да се озове в ситуация банките да изтеглят сумата на "претенцията" на длъжника му по... две. 

Случаят е доста интересен и поражда доста въпроси. Например:

- Как е извадил изпълнителния си лист управителят на "Газтрейд Плевен", при положение че по това време е бил с прекратени правомощия?

- Как е образувал изпълнителното дело частният съдебен изпълнител Найденов, без да са извършени задължителните проверки в Търговския регистър, така както повелява законът?

- Как и по каква причина са наложени множество допълнителни запори на сметките на "Газтрейд"АД за суми, надвишаващи значително присъдените от съда?

- Кога и по какъв начин излиза на бял свят договорът за цесията на "Елгруп" ООД и доколко той може да породи правни действия? И така нататък, и така нататък.

Отговорите на тези и на още много други въпроси може би трябва да даде след своя проверка Камарата на частните съдебни изпълнители, а и Инспекторатът на Министерството на правосъдието, който отговаря за дейността на частните съдебни изпълнители и на Окръжния съд - Плевен, който е мотал делото три години.

Ако отговорите на тези въпроси не бъдат дадени, няма защо да се учудваме, че хората у нас възприемат "бизнес" като мръсна дума.

 

 

Потърсихме за коментар по случая и синдика на плевенското дружество, назначен от съда. Пред в. "БАНКЕРЪ" Бохос Кеворкян заяви:
"За въпросния случай бях сезиран от "Газтрейд" АД. Към настоящия момент ще изложа само някои факти, без да коментирам казуса. Има постановено решение на Плевенския окръжен съд по чл.710 от Търговския закон (бел.ред. - обявяване на несъстоятелност) с всички произтичащи от това последствия. С това решение са прекратени и правомощията на органите на управление на "Газтрейд Плевен" и са предоставени на синдика на дружеството. В качеството си на синдик категорично мога да заявя, че не съм подавал молба за издаване на изпълнителен лист, нито съм упълномощавал трето лице да извършва подобни действия. Решението на  Великотърновския апелативен съд не е влязло в сила, тъй като тече процедура по касационно обжалване. В края на декември миналата година съм подал отговор на тази жалба.
Основната цел на производството по несъстоятелност е възможно най-пълното удовлетворяване на кредиторите на дружеството. По тази причина едва след приключване на делото на последна инстанция, поне по мое мнение, въпросните средства следва да постъпят в масата на несъстоятелността и да бъдат разпределени между кредиторите, съгласно чл.722 от Търговския закон (бел.ред. - той определя реда на вземанията). В случай че всички кредитори на дружеството бъдат удовлетворени и останат средства, производството по несъстоятелност се прекратява и дружеството възобновява дейността си. По този начин законът защитава интересите както на кредиторите, така и на самото дружество в несъстоятелност.

За казуса с доклада съм уведомил както съда по несъстоятелността, така и частния съдебен изпълнител Найденов още 17 декември миналата година. Следва да подчертая, че всичко казано дотук в голямата си част е публично достояние (чрез Търговския регистър) и всеки държавен или частен орган е длъжен да извърши съответната проверка, преди да извърши каквито и да е правни или фактически действия."

Facebook logo
Бъдете с нас и във