Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Файненшъл таймс": "Виваком" е обявен за продажба

Най-големият български телеком "Виваком" е обявен за продажба въпреки правните диспути около собствеността. "Лазард" е компанията, назначена за консултант по сделката. Вече са се провели срещи с потенциални стратегически инвеститори и купувачи на частни капитали, съобщава "Файненшъл таймс", позовавайки на трима неназовани източници. Това е второто международно издание след "Мърджър Маркетс", което обявява продажбата на телекомуникационното дружество. И преди това "Лазард" бе посочена за консултант. 

Разликата е, че този път мажоритарният собственик Спас Русев е потвърдил продажбата. Според"Файненшъл таймс" "Виваком" може да бъде оценен на 1.2 млрд. евро. Тази сума е базирана на последните подобни сделки в региона, включително придобиването на активите на Telenor от страна на чешкия милиадер Петр Келнер. 

"Сега е времето да се продава", заявява Спас Русев, който оглави консорциума, придобил БТК преди четири години за сумата от 330 млн. евро. 

В публикацията се споменава също, че консултантът по сделката "Лазард" е предупредил потенциалните купувачи, че в момента има спор, свързан с търга за продажбата на "Виваком" преди четири години. Претенции към собствеността има Empreno Ventures на Дмитрий Косарев, който твърди, че телекомът е продаден на консорициума, оглавен от Спас Русев и братята Милен и Георги Велчеви на занижена цена. 

Русев отхвърля претенциите и посочва, че покупката, финансирана с кредит от VTB Capital, е законна и прозрачна. Той изтъква, че Върховният съд в Лондон е отхвърлил исканията на Empreno Ventures.

VTB казва, че обвиненията на Косарев са абсолютно безпочвени и че търгът се е провел абсолютно легитимно и прозрачно. 

Косарев обаче заявява, че ще продължи съдебната си битка в британските съдилища. 

"Виваком" бе приватизирана през 2004 г. и оттогава смени собствеността си пет пъти за 10 години, преди да попадне в ръцете на кредиторите от VTB, а след това на консорциума, оглавен от Спас Русев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във