Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Файненшъл таймс" стъпва в България

Джон Кундерт и Александър Манолев

"Файненшъл таймс" ще открие център за развойна дейност в областта на информационните технологии в България. Това стана ясно по време на среща на заместник-министъра на икономиката Александър Манолев с Джон Кундерт, директор по финансовите въпроси на медията.

Идеята е първоначално "Файненшъл таймс" да си партнира с друг британски инвеститор, който вече е развил дейност в България - "Xoomworks Technology", за създаването на технологичен екип, който се очаква да достигне до 100 човека в рамките на една година.

Плановете на британската медия е до две години да оперира напълно самостоятелно, а проектът им да стартира до края на тази година.

"Навлизането на толкова сериозно име в нашата страна е пореден положителен сигнал за българската икономика", коментира зам.-министър Манолев, според когото България има най-бързо развиващият се сектор на информационните и комуникационните технологии в Югоизточна Европа.

От 2013 г. до сега, по Закона за насърчаване на инвестициите, се реализират инвестиционни проекти в областта на услугите на стойност близо 180 млн. лв., с които се разкриват последователно над 6400 нови работни места, предимно за високо квалифицирани специалисти, отчете Манолев.

Основно изискване за нас е всеки специалист, който бъде нает в София да отговаря на изискванията, които имаме и към служителите ни в Лондон, подчерта Джон Кундерт. По думите му са проучени редица държави на няколко континента, но са се спрели на България, защото може да отговори на това изискване. Тук намерихме не само много добър партньор в лицето на "Xoomworks", но и специалисти, които да отговорят на световните критерии на "Файненшъл таймс", защото за нас този проект не е аутсорсинг, а разрастване на семейството ни, каза още Кундерт. Той изрази надежда, че темповете за реализиране на проекта, ще изпреварят прогнозите и подчерта доброто сътрудничество, което е имал със Службата по търговско-икономическо сътрудничество на България в Лондон в етапа на проучване на дестинацията за инвестиция.

Антъни Баринг, финансов директор на британската ИТ компания "Xoomworks Technology", който също взе участие в срещата, подчерта, че компанията им се чувства много добре в страната ни и тук намират квалифицирани експерти в своята област.

Facebook logo
Бъдете с нас и във