Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Facebook ще плати 5 млрд. долара глоба заради злоупотреби с лични данни

Американският технологичен гигант Facebook е сключил споразумение с властите и ще плати глоба в размер на 5 млрд. долара за злоупотреби с личните данни на потребители, съобщава световните агенции. Сделката, която последва продължително разследване на Федералната търговска комисия, позволява на Facebook да избегне съдебното преследване за пропуските в защитата на данните.

Главният изпълнителен директор и основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг държи твърдо властта в корпорацията, която има около 2,7 милиарда потребители, и той ще бъде лично отговорен за изпълнението на споразумението, според The ​​Wall Street Journal.

ФТК обяви миналата година, че подновява разследването си за увреждане на неприкосновеността на личния живот от страна на Facebook. Оказа се, че личните данни на десетки милиони потребители са изтекли чрез консултантската компания Cambridge Analytica, която работи по кампанията на Доналд Тръмп през 2016 г.

Въпреки това, глобата в размер на 5 млрд. долара - най-голямата санкция, наложена от ФТК за нарушения на неприкосновеността на личния живот, няма вероятност да повлияе на цялостното финансово здраве на компанията.

Отделно от това се очаква американската Комисията по ценните книжа и борсите да обяви друго споразумение с Facebook за около 100 милиона долара. Обвинението е за това, че фирмата не е разкрила рискове за инвеститорите си, произхождащи от практиките за поверителност. Според източниците комисията няма да изиска от Facebook да признава вина като част от споразумението.

През 2018 г. Facebook има 55.8 милиарда долара приходи и 22.1 милиарда нетна печалба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във