Банкеръ Daily

Управление и бизнес

F-16, но на каква цена

Полученият официално от САЩ проектодоговор за покупката на осем изтребителя F-16 Block 70 показва, че първият кръг от преговорите между българското и американското правителство е приключил. Сега предстои проектът да бъде одобрен от Министерския съвет и предложен за ратификация в Народното събрание. 

В съобщението на американското посолство се посочва, че договорът включва придобиването на системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал. В лаконичния анонс се подчертава също така, че "предложението за сключване на договор е съобразено в най-голяма степен с изискванията на Българските военновъздушни сили", както и че "Съединените щати очакват финализирането на този договор с правителството на България в съответствие с българските процедурни изисквания".

Прави впечатление обаче, че американците не посочват предложената цена за изтребителите и военния пакет към тях. Също толкова енигматично е и съобщението на Министерството на отбраната, което до голяма степен повтаря информацията от американското посолство. А точно цената на сделката е обект на полемика у нас.

Убеждават ни, че американският конгрес е заложил таван от 1.6 млрд. долара (около 2.78 млрд. лв.), което, меко казано, е странно, освен ако не е решил по този начин да попречи на някой разпасал се български управник да даде повече. Българският парламент пък първоначално даде мандат на министрите да похарчат 1.8 млрд. лв. за осемте самолета, но впоследствие им разреши да се отклонят от тази сума. Сега на "Дондуков 1" смятат за приемлива цена от около 2 млрд. лв. (1.15 млрд. долара*) . Това число последователно бе споменато и от военния министър Красимир Каракачанов, и от финансовия Владислав Горанов.

Дали правителството е готово да надплати за техниката може до някъде да разберем, ако сравним условията на сделките на САЩ с Бахрейн и Словакия. Това са другите две страни, които сключиха договори за придобиване на F-16 Block 70 от завода на "Локхийд Мартин" в щата Южна Каролина. 

Бахрейн ще придобие 16 изтребителя (като може да получи още три допълнително) за сумата от 2.8 млрд. долара. Сделката със Словакия, обявена през април 2019-а, предвижда получаването на 14 самолета за 1.8 млрд. долара. Твърди се, че и двете споразумения включват пълен пакет въоръжение, комуникационни системи, поддръжка и обучение на летците.


Излиза, че България е готова да плати над 143 млн. долара за един самолет. Бахрейн брои над 147 млн. долара, а Словакия - 128 млн. долара.


Друг спорен момент в сделката между САЩ и България е начинът на плащане. Проектът за инвестиционен разход, одобрен от Народното събрание, предвижда страната да се издължи за осемте изтребителя разсрочено -  в рамките на деветгодишен период. Вашингтон обаче настоява да платим цялата сума наведнъж. Първите индикации са, че българските власти са готови да се съобразят с американските искания. Преди седмица министърът на финансите Владислав Горанов обяви, че България едва ли ще успее да договори плащане на вноски и че има възможност да плати и наведнъж.

Плановете на кабинета са сделката да приключи през юни или юли, но предстоящата ратификация от парламента може да я забави. Отсега е ясно, че БСП няма да подкрепи покупката. Социалистите и президентът Румен Радев последователно критикуват споразумението с Вашингтон. Тяхното мнение е, че от "Дондуков 1" са пренебрегнали заложените в проекта изисквания. "Воля" на Веселин Марешки също е противник на сделката, а единодушие няма и при "Обединени патриоти". Там лидерът на "Атака" Волен Сидеров се придържа към позицията, че САЩ трябва да ни подарят техниката, тъй като разположили свои бази на българска земя, без да плащат. С други думи, ГЕРБ ще трябва да разчитат на ДПС. Именно с гласовете на депутатите от движението Народното събрание разреши през януари на кабинета да започне преговори с американците. 

Идеята на военното министерство е на по-късен етап да закупи още 8 изтребители. Бившият военен министър Велизар Шаламанов твърди, че тогава могат да бъдат постигнати по-изгодни условия, а влизането на България в американската оръжейна програма ще "отвори вратата" към оптимално модернизиране на армията. В бъдеще той вижда възможност за придобиване на ракети и въоръжение, както и обслужване на техниката, което в дългосрочен план ще намали разходите във военната сфера.

Очакванията са конкретните параметри на американската оферта да станат ясни след обсъждането в Министерския съвет и началото на дебата в Народното събрание. Вероятно ще се стигне и до втори кръг преговори с правителството на САЩ.

*Изчисленията са направени при курс 1.74 лева за 1 долар, обявен от БНБ за 17.06.2019 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във