Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Exxon продава дяла си в газов проект на Румъния за 1 млрд. долара

Румънската държавна компания Romgaz възнамерява да купи дела на Exxon Mobil в газовия проект за дълбоководен природен газ в Черно море "Нептун" за 1,06 милиарда долара, става ясно от съобщение на компанията до акционерите. За да бъде приключена сделката, Romgaz трябва получи одобрение от акционерите, според регулаторно изявление до фондовата борса в Букурещ във вторник. Exxon ще прехвърли управлението на проекта на базираната в Букурещ OMV Petrom, която притежава останалите 50%. Двете компании похарчиха повече от 1,5 милиарда долара за проучване и оценка на проекта, откакто Exxon инвестира за първи път в него през 2008 година. 

Exxon дава приоритет на ключови проекти в Гвиана, Пермския басейн на САЩ, както и за преработка на петрол и химикали след стратегическото реструктуриране миналата година, когато компанията отчете първата си годишна загуба от четири десетилетия. Неотдавнашният ръст в цените на суровините предоставя подобрена възможност за продажба на активи, каза миналата седмица главният изпълнителен директор Дарън Уудс.

Покупката на "Нептун" от Romgaz може да разчисти пътя за напредъка на проекта, дори когато продължаващата правителствена криза замъглява перспективите за промени в данъчното законодателство. OMV Petrom многократно предупреждава, че 2021 г. е решаваща година за проекта, като времето изтича за румънските власти да изпълнят обещаните данъчни промени.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във