Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕВРОСЪЮЗЪТ ЩЕ РАЗРАБОТВА НОВА ЕНЕРГИЙНА ПОЛИТИКА

Европа си отдъхна с облекчение, след като Киев и Москва се споразумяха за цените на природния газ. Европейският съюз се радва, че двете страни разбраха важността на ролята си като дългосрочен доставчик на природен газ за държавите от общността, се казва в съвместно съобщение на министъра на икономиката и труда на Австрия (председателстваща ЕС от 1 януари) Мартина Бартенщайн, еврокомисаря по енергетиката Андрис Пийбгалс и еврокомисаря за външните връзки Бенита Фереро - Валднер. Приветстваме факта, че апелите ни за разрешаване на спора дадоха бърз и позитивен резултат, се отбелязва още в разпространеното от Брюксел съобщение.
Опасността от задълбочаване на конфликта между Русия и Украйна наложи в сряда (4 януари) да бъде свикано спешно заседание на координационната група на ЕС по въпросите на газа, в която влизат представители на всички 25 страни членки. По думите на Пийбгалс Европа се нуждае от по-координирана политика за гарантиране на безопасността на доставките на енергоресурси. Този въпрос не трябва да се разглежда само на национално ниво, а е необходим по-широк общоевропейски подход. Трябва да прогнозираме всички възможни ситуации и да се подготвим за тях, включително и за преустановяване на газоснабдяването. Еврокомисарят по енергетиката обеща, че за срещата на Евросъюза през март ще бъде подготвен проект за нова енергийна политика.
В първите няколко дни от новата година държавите от Централна Европа претърпяха доста сериозни сътресения в газовите си доставки. По данни на австрийския нефто-газов гигант OMV на 2 януари вносът на руски природен газ, доставян в Австрия през територията на Украйна, е намалял с 1/3 в сравнение с обичайните си нива.
От унгарската компания MOL пък се оплакаха, че по същото време доставките им са паднали с 25 на сто. Страната внася 80% от нужното й гориво по тръбата от Украйна и бе сред най-застрашените, ако затягането на кранчето бе продължило по-дълго. Затова още в края на 2005-а ръководството на MOL препоръча на големите потребители в Унгария да потърсят възможности за алтернативни източници на гориво.
Полша, Чехия и Словакия също проплакаха от намаляването на синьото гориво.

Facebook logo
Бъдете с нас и във