Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

ЕВРОСЪЮЗЪТ МОЖЕ ДА ПЛАТИ ГАЗОПРОВОДА НАБУКО

Съветът на държавните ръководители от ЕС възнамерява да препоръча на Европейската комисия да финансира строителството на газопровода Азербайджан - Грузия - Турция - Балканите (т.нар. проект Набуко) заедно с отклонения към Молдова и Украйна, съобщиха за БАНКЕРЪ експерти, позовавайки се на официална информация от Брюксел. Според тях този въпрос ще бъде обсъден на предстоящото заседание на Европейския съвет, в което ще вземат участие и енергийните министри на страните членки. За гарантиране на енергийната независимост от Москва в плановете на Евросъюза влиза също прякото и косвено финансиране на нови газопроводи от алжирски и ливански находища, както и изграждането на терминал за втечнен газ на хърватските брегове на Адриатическо море. Препоръчва се още да бъде увеличен износът на енергоресурси от Магреба, Средна Азия, Азербайджан и Иран по маршрути, алтернативни на руските.
Енергийните препоръки към Еврокомисията ще станат основа на т.нар. Зелена книга на общността. Документът трябва да бъде приет до средата на 2006-а и на практика ще определи дългосрочната енергийна стратегия на ЕС.
Междувременно в София шефът на Булгаргаз Кирил Гегов съобщи, че до края на годината двама нови акционери ще се включат в компанията Набуко Интернешънъл, която ще финансира изграждането на втората част на газопровода от Иран към Източна Европа. В момента с равни дялове в нея са Булгаргаз, турската компания Боташ, румънската Трансгаз, унгарската МОЛ и австрийската OMV. Сред кандидатите да се присъединят към проекта са френските фирми Газ де Франс и Тотал и немските E.ON и RWE. Засега са проведени два кръга преговори, като окончателните критерии, по които ще се изберат новите акционери, ще бъдат определени от консултанта BNP - Paribas. Делът на новите участници обаче няма да надхвърля този на титулярите.
По първоначални планове газопроводът ще струва 4.6 млрд. евро, като 70% от тях трябва да осигури Набуко Интернешънъл, а останалите 30 на сто ще дадат участващите в проекта страни. Делът на Булгаргаз е около 400 млн. евро и вече се водят преговори с банки за осигуряване на инвестицията. Много вероятно е обаче окончателната финансова схема да е доста по-различна и голяма част от необходимите суми да бъде отпусната от Евросъюза.
Газопроводът ще се строи на два етапа: през 2011-а той ще е с капацитет от 8-9 млрд. куб. метра годишно, който до 2017 г. трябва да достигне 25-30 млрд. куб. метра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във