Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Евростат: Над 40% от българите обитават пренаселени жилища

По отношение на градските райони и по степен на пренаселеност на жилищата в тях - България е на второ място след Румъния сред страните от ЕС, показват данни от анализ на Евростат за жилищните условия на европейските граждани през 2017 г.

В селските райони пренаселеността на жилищата у нас е 34 процента, докато за ЕС показателят е два пъти по-нисък - 17 на сто.

На национално ниво 43 на сто от българите живеят в пренаселени жилища, докато в ЕС показателят е 16,8 показват данните на европейската статистика.

Според данни на НСИ около 1.2 милиона от жилищните единици у нас са необитаеми.

Само в столицата София броят на незаетите жилища е около 150 хиляди, което е приблизително една четвърт от общия жилищен фонд в града. Дори и в гъсто населени области като Пловдив и Варна има нива на незаетост на жилища съответно 26 и 30 на сто.

Около 1 милион българи, или близо 15 на сто от населението у нас, живее в жилища, които се споделят от повече от едно семейство.

В пренаселени жилища живеят най-често домакинствата в риск от бедност, които са почти половината от населението у нас, а също и около 80 на сто от децата под 16 години, както и 60 на сто от младите хора на възраст 16-29 години.

Също в пренаселени жилища живеят 82 процента от наемателите у нас, които плащат пазарен наем, докато в ЕС показателят е едва 30 на сто.

Най-нисък дял на пренаселеност в страните на ЕС-28 е отчетен в Кипър /2 на сто/, Ирландия /2,1 на сто/, Белгия /3 на сто/, Люксембург и Испания - по 4 на сто, показват данните от анализа на Евростат.

Като цяло в най-пренаселени условия живеят жителите на северната ни съседка Румъния - близо 50 процента обитават пренаселени жилища. Показателят за южната ни съседка Гърция е 30 на сто. Други страни с висок дял на пренаселеност в жилищните условия са още Хърватия - 42 на сто, Литва и Унгария - по 40 на сто и др.

Според анализа дадено лице се счита за живеещо в пренаселено домакинство, ако домакинството не разполага с жилище с някоя от следните характеристики: една стая за домакинството; една стая на двойка в домакинството; една стая на един човек на възраст над 18 години; една стая на чифт самотни хора от един и същи пол между 12 и 17 години или една стая на двойка деца под 12-годишна възраст, според Евростат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във