Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Евростат: Близо половината българи живеят в пренаселени домове

Почти половината от българското население живее в пренаселени домове, като по този показател страната ни е в челото на негативната класация заедно с Румъния и Латвия, показват последните данни на Европейската статистическа служба.

Данните на Евростат са за 2018 г. и според тях 41.6% от хората в България живеят в домове без достатъчен брой помещения, подходящи за размера на домакинството. Средното ниво за целия Европейски съюз е Европейския съюз – 17.1%. Или над два пъти по-малко. За 2019 г. страната ни отчита скромно подобрение - 41.1% от хората са живеели в пренаселени домове у нас.

Според европейската статистика пренаселената среда може да представлява по-висок риск за разпространение на вируса.

В дъното на класацията с най-малък процент от населението, обитаващ жилища с недостатъчен брой помещения за членовете на домакинството, са Кипър – 2.5%, Ирландия – 2.7%, Малта – 3.4%, Холандия – 4.1% и Испания – 4.7%. Под средното за ЕС ниво от 17.1% са още Чехия, Швеция, Австрия, Естония, Словения, Португалия, Дания, Люксембург, Франция, Германия, Финландия и Белгия, а над тях – освен Румъния, Латвия, България и Полша са още Хърватия, Словакия, Гърция, Италия, Литва и Унгария.

Facebook logo
Бъдете с нас и във