Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Европрокуратурата работи по над 120 сигнала от България

Европейската прокуратура е получила от България рекорден брой сигнали за злоупотреби. На базата на тях е започнала разследване на над 120 случая. Това обяви европейският главен прокурор Лаура Кьовеши след срещата си с премиера Кирил Петков. "Ще публикуваме годишния доклад скоро и ще видите статистиката за България. Получихме информация за измами с европейски средства, най-вече свързани с обществени поръчки, също така информация за злоупотреби със стопански субсидии, измами в сферата на строителството, както и с фондовете за възстановяване след ковид пандемията", каза Кьовеши.

Министерският съвет ще стане контактна точка с Европейската прокуратура. Това е ясен сигнал на високо ниво, отчете тя и изтъкна, че е важно в България да няма монопол върху властите, които могат да изпращат сигнали до Европрокуратурата. 

Европейският главен прокурор благодари на премиера Петков за решителността и ясната му визия за борбата с корупцията. "Споделяме едни и същи приоритети и говорим на един и същ език. Ако няма разкриване за измамите, няма да има разследване. Това е отправната точка", подчерта тя. "Идеята на Кирил Петков да се създаде специална група, която да работи с Европейската прокуратура за гаранция на автономност е нещо, към което трябва да се стремим. Ще постигнем напредък по отношение на измамите и престъпленията, извършени от организирани групи", каза още Кьовеши.

В отговор на въпрос тя подчерта, че делегираните прокурори са независими. "Не съм получила информация, че някой се опитва да наруши независимостта на европейските делегирани прокурори в България. Имам им доверие, те са независими. Вярвам, че ще докажат, че доверието, което са получили е заслужено", добави Лаура Кьовеши.

Премиерът Кирил Петков заяви, че разговорът е минал в много конструктивен дух. Има обща амбиция за съвместна работа по нарушенията, корупцията и всякакви други престъпления, свързани с еврофондовете, така че да стане ясно, че България не е мястото за такива престъпления, отбеляза той. Всички престъпления с европейски пари след 2017 г. могат да подлежат на разследване, уточни премиерът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във