Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Европрограми финансират покупката на екоавтобуси за българските градове

Новите екотранспортни средства се купуват по проекти, финансирани по ОП "Околна среда".

Общините прочетоха по-внимателно от държавата Зеления пакт на Европейския съюз. На много места в страната вече се развиват проекти в тази посока. Едно от най-видимите е подмяната на градския транспорт с електобуси, за да се подпомогне за намаляване на вредните емисии в населените места.

Община Плевен

е сред най-активните. Плановете са до края на 20213 година да се използва изцяло екологичен градски транспорт. Проектът за електротранспорт ще се реализира със заем от ФЛАГ, съобщиха от общинската администрация.
По решение на Общинския съвет ще бъде сключен договор за краткосрочен кредит с Фонда за местното самоуправление в България. Екопроектът е финансиран по ОП "Околна среда" за предприемане на мерки за решаване на проблема с транспорта, източник на замърсяване на атмосферния въздух.
В бюджета на общината за 2021 г. е определен максимален лимит за новия дълг до 10 милиона лева. Общата цел на проекта е да се намалят нивата на фини прахови частици (ФПЧ10) и азотни оксиди (NOx), и достигане на европейските стандарти и норми.

И в община Стара Загора

имат подобен проект. Предвижда се нови 33 електрически автобуси ще станат част от обществения транспорт, информират от пресцентъра на общината. Новите екотранспортни средства ще се купят по проект "Прилагане на мерки за подобряване качеството на живот в град Стара Загора" финансиран по ОП "Околна среда 2014-2020".
Започнали са вече дейностите по изработка на спецификации. В тролейбусното депо в Стара Загора ще бъдат изградени две комплектни трансформаторни станции с прилежащата към тях закрита разпределителна за захранване на зарядните станции.
С изпълнението на този проект количеството на фините прахови частици ще се намали с 0.72 тона годишно, което ще подобри екосредата на живот за над 130 000 жители на Стара Загора. Инвестицията е за около 53.8 млн. лева, като ОП "Околна среда 2014 - 2020 г." осигурява безвъзмездно 44.9 млн. лева от тази сума.

Четири нови електробуса вече се движат и в

Община Бургас.

До края на година Общината и „Бургасбус“ ще пуснат в експлоатация общо 11 нови електробуса. Останалите 45 ще пристигат поетапно през 2022 година. Проектът предвижда общо 56 нови електрически автобуса да станат част от автопарка на общинската транспортна фирма, уточниха от местната власт в морския град.

Превозните средства са от ново поколение и пазят околната среда от замърсяване. Автобусите са произведени от IRIZAR E-MOBILITY, както и зарядните станции, които ще ги обслужват. Всички те са произведени в Европейския съюз и всички части също са произведени в Европейския съюз.

Екопревозните средства се доставят по проекта на Община Бургас и „Бургасбус“ „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Бургас чрез модернизация на обществения транспорт“ по ОП „Околна среда 2014 – 2020 г.“

Новите електробуси на Бургас са с медицински сертификат и вградена собствена автоматична система за предпазване от коронавирус.

 

Кризата пречи на инвестиционните програми на общините
Кризата в страната в нейните различни измерения - политическа, здравна и икономическа, спъва инвестиционните програми на общините. Важни проекти се забавят заради забавяне на процедурите по съгласуване. Това е заявил кметът на Велико Търново и председател на Сдружението на общините Даниел Панов, цитиран от общинския пресцентър.
"Поскъпват строителни материали, горива, електроенергия. Нужна е подкрепа от държавата, за да могат общините да реализират инвестиционните си програми, независимо дали проектите са с европейски и други средства", е коментирал Панов. Той е бил категоричен, че дори да има забавяне, публичните инвестиции на общината ще бъдат реализирани въпреки трудностите.
Общините очакват решения по предложените краткосрочни мерки, в противен случай рискът градове и села да останат без улично осветление, без средства за електроенергията на детски градини и социални институции е реален.

Facebook logo
Бъдете с нас и във