Банкеръ Daily

Заради цените на енергоносителите

Европейските компании може да пренесат производството в САЩ

Някои европейски компании, които произвеждат стомана, минерални торове и други важни стоки за световната икономика, може да пренесат своите заводи в Съединените щати заради високите цени на енергоносителите. Така САЩ могат да се окажат един от основните печеливши от европейската енергийна криза, пише вестник The Wall Street Journal.

"Резките колебания на цените на енергоносителите и постоянните проблеми с веригите на доставка заплашват Европа с това, че, по мнението на някои икономисти, може да настъпи нова ера на деиндустриализация. В същото време Вашингтон е предоставил редица стимули за развитие на производството и на зелената енергетика", пише в статията.

Например, в началото на тази година датската бижутерна компания Pandora и немският автомобилен концерн Volkswagen обявиха плановете си за разширение на производството си зад Океана. Компанията Tesla пък спря работата по производството на акумулаторни батарии в Германия, тъй като разчита да получи данъчни облекчения, обещани със закона за намаляване на инфлацията, подписан от президента на САЩ Джо Байдън през август.

Според анализаторите, запитани от изданието, Европа си остава привлекателен пазар за иновативни промишлени производства и разполага с висококвалифицирани кадри. В условията на отложено търсене, предизвикано от пандемията от коронавирус, много компании, които се сблъскаха с резкия скок на цените на енергоносителите, прехвърлиха разходите си на потребителите. Но, такава една стратегия ще престане да действа, ако ръстът на цените на природния газ продължи.

Изданието отбелязва, че САЩ, Канада и Катар, който са най-големите производители на втечнен природен газ, няма да могат бързо да заменят Русия като основен доставчик за европейския пазар. В такъв случай, повишението на цените на синьото гориво в Европа ще продължи, най-малко, до 2024 година, което пък може да доведе и до още по-негативни последствия за европейския промишлен сектор.

Все пак, големите европейски компании все още се отнасят внимателно към идеята да пренесат производството си в САЩ заради очевидни трудности. Например, реализацията на такива проекти, като строителството на алуминиев завод, може да струва милиарди долари и да отнеме няколко години. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във