Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Европейският съюз ще финансира иновативен проект за качеството на въздуха в София

България е сред страните-членки на Европейския съюз, които ще получат над 45 млн. евро от Европейския фонд за регионално развитие за проекти, които обхващат културата и културното наследство, качеството на въздуха, кръговата икономика и демографските промени.

Резултатите от петата и последна покана за представяне на предложения са публикувани от Европейската комисия и Френският регионален съвет на О дьо Франс, като управляващ орган на „Иновативни дейности за градско развитие“ (UIA).

„Днес ЕС помага на още 11 града да превърнат идеите си в променящи живота решения. Тези градове ще ни покажат пътя към ангажиране с високо ценените от гражданите теми, като например качеството на тяхната околна среда, и ще ни дадат примери, които могат да бъдат възпроизведени в целия ЕС.“ Това заяви комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра.

Одобрените проекти от Брюксел, Гент и Лейедал (Белгия), Халандри (Гърция), Будапеща (Унгария), Ферара и Верона (Италия), Тилбург (Нидерландия), Кошице (Словакия), Алмерия (Испания) и България, се присъединяват към останалите 75 проекта, избрани по инициативата „Иновативни дейности за градско развитие“ 2014-2020 г.

След приключването на всички покани за представяне на предложения, Комисията и регионът О дьо Франс ще съсредоточат усилията си върху оценката на този опит като източник на вдъхновение за политиката на сближаване за периода 2021— 2027 г. чрез стратегия за управление на знанията за „Иновативни дейности за градско развитие“ . В бъдеще директното подпомагане на градските власти да прилагат иновации и да оформят градовете на бъдещето ще бъде част от Европейската инициатива за градoвете 2021—2027 г.

За периода 2014-2020 г. бюджетът на Европейския фонд за регионално развитие възлиза на над 250 млрд. EUR. Фондът подпомага проекти по 11-те тематични цели на политиката на сближаване, като се концентрира по-специално върху четири ключови приоритета: засилване на научноизследователската дейност, технологичното развитие и иновациите; подобряване на достъпа до информационни и комуникационни технологии (ИКТ) и на тяхното използване и качество; повишаване на конкурентоспособността на МСП и подкрепа за преминаването към нисковъглеродна икономика във всички сектори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във