Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Европейският съюз одобри Директивата за минималните заплати

Днешният ден бележи края на един дълъг законодателен процес, но не може да се празнува, докато тази Директива не донесе пари в джобовете на хората.

Това коментира заместник-генералният секретар на Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) Естер Линч по повод Директивата за адекватните минимални заплати и насърчаване на колективното трудово договаряне.

След това Линч продължи, че няма абсолютно никакво оправдание държавите членки да чакат две години, за да осигурят достойно заплащане. Кризата с разходите за живот изисква от правителствата незабавно да помогнат на най-нископлатените работници, категорична бе представителката на Европейската конфедерация на профсъюзите.

По думите й правителствата в ЕС трябва да последват Германия и да предприемат незабавни действия за увеличаване на законоустановените минимални заплати, както и да насърчават колективното договаряне като най-добрият начин за осигуряване на наистина справедливо заплащане.

Директивата за адекватните минимални заплати и насърчаването на колективното трудово договаряне днес (4 октомври) бе одобрена  окончателно.

Процедурата по приемането ѝ продължи близо две години и бе предшествана от дълга борба на синдикатите в Европейския съюз, като Конфедерацията на независимите синдикати в България имаше изключително активна роля.

Сега държавите членки трябва да предприемат действия, за да гарантират, че са въвели закони и практики навреме, за да спазят двугодишния срок за транспониране на директивата след официалното ѝ приемане от Съвета на срещата на финансовите министри на ЕС тази сутрин, коментираха европейските синдикални лидери.

От Европейската конфедерация на профсъюзите призовават държавите членки незабавно да последват примера на Германия и да повишат заплатите. Германия е сред тези 2/3 страни в ЕС, в които минималната заплата е под определения праг за риск от бедност (60% от медианната заплата в страната и под 50% от средната).

Медианната заплата, образно казано, е средната стойност на заплатата, която отразява, че половината от служителите печелят по-малко, а другата половина печелят повече от въпросната средна стойност на доходите.

От  1 октомври Берлин повиши минималната си работна заплата от 10.45 евро на 12 евро на час, с което тя достигна 60% от медианната работна заплата в страната и осигури 15% увеличение на заплатите на 6.64 милиона работници.

Новоприетата директива означава, че държавите членки трябва да проверяват адекватността на законоустановените минимални заплати, като вземат предвид покупателната способност и разходите за живот. Минималната заплата в съответната страна трябва да е 60% от медианната и 50% от средната, като държавите членки ще бъдат задължени да насърчават колективното договаряне и да се борят с разрушаването на профсъюзите.

Страните, в които обхватът на колективното договаряне е под 80%, ще бъдат задължени да изготвят план за действие. Той трябва да бъде в подкрепа на колективното договаряне, на засилването на участието на синдикатите в определянето и актуализирането на законоустановените минимални заплати. Трябва да послужи и като изискване към дружествата, които получават договори за обществени поръчки, да спазват правото на организиране и колективно договаряне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във